fredag 12 december 2008

2005 Paolo Scavino Corale2005 var ingen stor årgång i Piemonte men stora vinmakare har en trevlig vana att ändå lyckas under svåra år. Därför vågar vi oss på Paolo Scavinos Corale, alldeles färsk ur decembersläppet!
Druvblandningen består av 60% nebbiolo, 30% barbera och 10% cabernet sauvignon.

Doften är till en början väl sluten men vi anar ändå klara nebbiolodrag med lite multna löv och jordiga toner. Frukten är återhållsam med det ska väl någon timmes luftning råda bot på?!

Jodå, när det väl är dags för ett första smakprov så har nebbiolodruvan tagit ett steg tillbaka och i stället är det barberan som, med sina liköriga körsbärstoner, har tagit över facklan.
Körsbären går rejält igen i smaken och den generösa alkoholen är väldigt påtaglig utan att för den skull skapa obalans. Fördelningen 60/30 mellan nebbiolo och barbera upplevs dock vara vice versa.....

Syran är rejäl och ackompanjeras av rostade, lite vidbrända ekfat och söta mörkröda bär. Vidare så hittar vi lakrits, russin, svartpeppar och svart te. Till maten; pasta med champinjoner, grädde och parmesan så är det en finfin combo men för vår del så blir helhetsintrycket ändå bara sådär. Lite väl överextraherat och lite för mycket av allting.

SB no: 98230
SEK: 215:-

Inga kommentarer: