söndag 14 december 2008

2001 Saint-Benoit Grande Garde, Chateauneuf du Pape

Efter en lång tuff veckas chefsutbildning, inackorderad på Lidingö, så belönar jag mig själv med matlagning och en fin flaska vin från de inre regionerna av vinkylen.

Tack till Kent, Lars, Göran, Bo, Nina, Annika och Mats för en mycket lärorik vecka!

Vinet ifråga är vår sedan länge trogna vapendragare Saint-Benoit Grande Garde. Vinet ligger i beställningssortimentet och är bolagets billigaste pape, därmed inte sagt att den är sämre!

Till skillnad från 2003 (som vi har avverkat minst en låda av) så var 2001 ett svalare år. Vi förväntar oss mao ett mer tillbakadraget vin jämfört med den snudd på burdusa -03:an.

Färgen i glaset är ljusröd med tegel.

Doften bjuder på söta körsbär, bigarråer, örtkryddor, stiltypisk grenache-fruktighet och fina lagerblad. Överlag ett friskt intryck och karaffen bjuder efter luftning på mogna jordgubbar.

I munnen är vinet medelfylligt och stramt. Tanninerna är av den lite mjuka sorten, syrorna ganska höga och den långa eftersmaken har en bra strävhet. Smakpaletten erbjuder ljusa körsbär, mörka plommon och lagerblad.

Vinet känns överlag som lite mer sofistikerat än den yngre mer svulstiga -03. Den här klarar sig nog 1år till eller 2 innan vi hälsar på igen.

Art.nr: 89100 (säljs nu i årgång -05 som vi återkommer till snart)
SEK: 165:-

Inga kommentarer: