tisdag 2 december 2008

2000 Masi Tupungato Corbec

I ugnen grillar vi lammsadel samt gratinerar pommes duchesse med Chévre. Till detta har vi grävt fram en flaska vin som är väl till åren kommen. Vinet kommer från Argentina/Mendoza och är en del av den italienska storproducentens Masi´s sydamerikaexperiment. Man odlar druvor på hög höjd och framställer sedan vinet utifrån italienska traditioner.

Druvorna i detta vin är Corvina samt Malbec.

Vi avlägsnar försiktigt korken, som är hyfsat mjuk och blöt mer än halvvägs igenom. Vinet hälls upp på karaff, färgen är mörk tegel med brun kant.

Karaffen frustar ur sig en pelare av portvin och sherrytoner. Efter en dryg halvtimmes luftning så har korsdraget lugnat sig lite och vi känner vanilj, mörka körsbär, skogsbärssylt och björnbärskompott.

I munnen är vinet stort, fylligt och ackompanjeras av snälla tanniner och mjuk strävhet. Stora doser portvin och sherry går igen även här men det finns även en arsenal av skogens mörka bär hopkokade till en lite söt kompott. Fräscha bär lyser med sin frånvaro, syrorna i vinet är helt okej.

Vinet trivs bra tillsammans med den örtkryddade sadeln. Vi bestämmer oss dock för att inte lagra de -05:or vi köpte så här länge. Vi vill nog ha lite mer fräschör, blir nog ett smakprov 2010.

Art.nr: N/A
SEK: 199:-

Inga kommentarer: