söndag 7 december 2008

2006 Crozes-Hermitage Domaine des Lises

Ur decembersläppet hämtar vi Maxime Graillots (Alain Graillots son) Crozes-Hermitage, 2006 Domaine des Lises. Detta är domänens tredje årgång men då både årgång -04 och -05 producerades i sådana små kvantiteter så var det nog inte många som fick prova överhuvudtaget.

Maxime förvärvade sin vingård 2004 och den ligger i anslutning till byn Beaumont-Monteux i de sydöstra delarna av Crozes-Hermitage (inte långt från far sin). Som lite kul kuriosa så är Domaine de Lises namngivet efter Maximes mor.

Färgen är mörkt blålila och klassiska nordrhonska syrahdofter strömmar ur karaffen då vi möts av björnbär, svarta vinbär, violer och peppar. Vi hittar även lätt lingonsyrlighet och jordiga mineraler.

I munnen är vinet relativt slankt med lena tanniner och en behagligt lätt, sträv eftersmak.
Vi hittar rökta korvar, mörka bär, kryddor, lakrits samt lite animaliska undertoner. Vinet är packat med frukt och väldigt drickbart redan nu. I vanlig ordning så går det ju såklart att odla fram lite sköna mognadstoner efter några års lagring.

Vi tycker att det här är jättegott även om det inte är i klass med farsan! Snällt, rättfram, balanserat och ett riktig smaskigt sipparvin.

Bra gjort Maxime!

SB no: 98182
SEK: 169:-

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten, det här vill vi smaka på nu under december för att bli kloka på det... men det är ju nästan slut redan - och vi har inte handlat!!!

Rhônarna-Micke sa...

Västra Götaland verkar kunna erbjuda några flaskor, annars tog det slut överraskande fort!
Jag tror inte ni blir besvikna...