fredag 28 november 2008

2004 Fontanafredda Barolo Serralunga D'Alba


Purfärskt årgångsbyte efter vad som känns som en evighet; -03 ersätts av -04 och vi pratar Fontanafreddas Barolo Serralunga D'Alba. Nyfikenheten (måste prova) trotsar erfarenheten (Barolo? - vänta gärna några år...) och vi korkar såklart upp omedelbart.

Doften bjuder initialt på överraskande ren och fin frukt i form av körsbär och plommon. Inte någonstans hittar vi de, enligt våra preferenser, klassiska nebbiolotonerna. Önskvärt vore att leta sig tillbaka till recensionen av 03:an men då vi sågade den rakt av så tog vi (tvyärr) inte heller några noteringar.

Smaken är rejält sträv och frukten är snäv och knuten. Det känns dock som om det ligger och pyr både ett och annat där under vilket vittnar om en god lagringspotential. Vi snappar upp menthol och en liten klortendens som tyvärr viskar om korkdefekt. Vi väljer att bortse från denna något irriterande defekt pga dess mildhet.

Efter ytterligare några timmars luftning så börjar vi doftmässigt att känna igen oss i Nebbiolodruvan. Frukten blandas ut med lite damm och nagellack och därmed så sluter vi cirkeln. Smaklökarna är dock fortfarande förvillade och det är svårt att överhuvudtaget artbestämma vinet.

Vart hamnar vi då? Ja, i första hand så måste vi "begära in" ett nytt smakprov för att se om vår misstänkta korkdefekt verkligen är/var en defekt. Annars handlar det nog om att vi hur som helst behöver testa detta ytterligare en gång, vi är i nuläget smått förbryllade.....

SB no: 2305 (årgång 2003)
SEK: 221:-

3 kommentarer:

MSVin sa...

Spännande! Eller vad man nu ska säga. Det är ju en bra årgång och vinet är ungt...

Finare Vinare sa...

Äntligen kom bytet - och ni är på hugget! 2001 var ju bra men om Danilo Drocco inte lyckades få till det 2004 så är det nog dags att börja undra...

Rhônarna-Micke sa...

Ja som sagt, vi måste prova igen så fort tillfälle ges...och det blir snart....