torsdag 20 november 2008

2001 Barolo Capalot

Då jag gärna dricker min Barolo med några år på nacken så är det nu dags att gå loss på en flaska från 2001. Flaskan hittades på överblivethyllan någon gång i höstas och inhandlades mest av en slump. Nevertheless så är förväntningarna ganska så höga.

Vinet kommer från vingården Crissante Alessandria som startades 1957. Jordmånen där druvorna till detta vin växer innehåller en hel del kalk vilket sägs speglas i vinet. Vinet är fatlagrat på både 700l fat och barriques.

Vi forcerar korken och häller upp i karaffen. Redan nu börjar vi ana att detta skall bli minnesvärt. Färgen är i barolo-sammanhang ganska mörk med tegel.

Doften ger en fyllig, klassisk nebbiolo upplevelse med rosor, skog, bokna löv och lite tobak. Doftar underbart!!!

Smakupplevelsen infriar alla våra önskningar, stort och fylligt med massor av mörk frukt, kraftiga smekande tanniner och en rejäl strävhet. Fantastiskt gott! Detta är faktiskt en stark kandidat till årets bästa barolo för vår del.

Vi avnjuter vinet utan tilltugg och det fungerar utmärkt, vinet känns så pass komplett att det inte behövs något till för att lyckan skall infinna sig. Dock kan jag se framför mig en ny runda med kanske pasta och karl-johan svampsås etc.

Hur som helst så faller vi pladask för denna flaska och överväger starkt en beställning på fler.

Art.nr: 83629
SEK: 263:-

5 kommentarer:

vinogram sa...

Roligt att ni druckit detta vin! Var nere i Piemonte för 2,5 år sen och köpte en låda av detta och har 3-4 kvar i ligganade läge, drack det för 8-9månader sen utan noteringar men tyckte det var riktigt, riktigt bra! Bestämde mig för att låta de ligga några år till, vad tycker ni?

Rhônarna-Andreas sa...

Ja det var riktigt bra tycker vi. Kul att du har flaskor kvar, jag har noterat att de inte går att köpa längre i denna årgång. Gällande lagring så tror jag nog att du kan hålla dem 2-4 år till minst. De var rejält med ös i vinet så det pallar nog med. Men med tanke på att du hade ett par stycken så kan man ju alltid ta tempen på vägen ;)

vinogram sa...

Ja, det är ju så svårt att hålla fingrarna ifrån dem bara men hade tänk korka en i slutet av vintern och se sen. Fick oxå intrycket av att de hade mer att ge senat när jag prova. Får se i slutet av vintern då.

Finare Vinare sa...

Kul! I BS är det 2000 som är listat men man kanske får nollettan när man beställer?

Rhônarna-Andreas sa...

Intressant, hela länken har gjorts om av SB. När jag lade upp inlägget så hamnade man på 2001 men det stod att den var slutsåld. Ja, hur årgång 2000 är har jag inte testat!