måndag 10 november 2008

2006 Crozes Hermitage Alain Graillot

Vi firar fars dag och förutom familjen sällskapar även Alain Graillot i egen hög person. Det är dags att smaka på årgång 2006 av hans ständigt haussade Crozes Hermitage.
Släppet i måndags gick betydligt lugnare till än föregående år. Dels var media något mer återhållsamma och dels så fungerade SB's logistik betydligt bättre denna gång.

För att fokusera enbart på innehållet i flaskan så väljer vi att dricka vinet precis som det är, utan några som helst tillbehör.
Doften är inte helt öpppen men avslöjar ändå mixade röda bär och kryddiga violer, utsökt!

I munnen upplever vi den ljuva, unga Syrahfrukten tillsammans med en i övrigt rätt bråkig och kärv uppenbarelse. Och vi formligen älskar det!
Röda bär, violer, salmiak och mineraler, alltsammans inpackat i en fin parfymerad kropp. Behagliga syror gör upplevelsen komplett! Det här är SÅ mycket våra smaklökar - WE LIKE!

Det är definitivt inget vin för den stora allmänheten, i alla fall inte i dess ungdom. Det är komplext och vresigt och visst kommer det hända saker med tiden. Men det är ju en fråga om smak.
Kan man säga att vinet blir bättre? Ja, om man uppskattar mer dämpad frukt och i stället uppskattar syrahdruvans mognadstoner och en mer komplett upplevelse.

Vi kommer självklart att lagra men vi glömmer defintivt inte bort att dricka nu!

SB no: 97870
SEK: 188:-

1 kommentar:

Krasse sa...

Hej!!!
Alltså, jag har blivit ytterst tveksam till de här Graillot vinernas hållbarhet! Jag har de flesta årgångarna från 87 o fram och provat dem då och då. Men de får mest gå i nån gryta, eller till desarmering... Vi var hos honom för några år sedan och provade nytappad 2003, som var den bästa CsH i den årgången. Men då var den färsk! Jag tycker inte de håller... Man ska nog dricka dem unga!?? Vad tror ni ?? ( -89:an är ganska hyfsad).