söndag 10 februari 2008

Helgprovning!


Vi har samlats till drabbning i köket och har självklart ett antal nya viner att prova. Tidigare i veckan tillreddes förrätten, lammleverpaté med bacon och gröna oliver, serveras med rödlökscumberland samt cornichons. I ugnen grillas vitlöksspäckat lammlår med örtkryddning samt en potatisgratäng med chevré.
Under förberedelserna i köket så provar vi det första vinet, Villa Cafaggio 2005.
Vinet har en mörkröd färg, en hyfsat fruktig doft som drar lite åt det unkna hållet. Smaken är fyllig med en fin strävhet, något kryddigt, spontankommentaren är dock "halvtrist" och vi är inte direkt exalterade. Vi har inte köpt vinet på ett par årgångar och vi kommer nog att fortsätta med den vanan.

Vin nummer 2 kommer från Champagne, André Clouet Grande Réserve Brut. Vinet har ganska små och fina bubblor, doften är frisk och fräsch med tydliga äpplen. Smaken är torr, med mycket äpplen, kraftig syra och en liten avslutande beska. Det här är klart läskande och klart prisvärt för att komma från distriktet.
Vin nummer 3 är den av Micke testade Stormhoek The Mountainside Chenin Blanc 2006. Vinet har en ljust gul färg, doften uppvisar inte speciellt mycket, klart slutet vin. Smaken uppvisar ananas, grape och citrus med ett litet oljigt intryck. Vi tycker att vinet är ganska gott, dock lär det inte inhandlas några fler av detta.
När vi så äntligen anfaller det kryddiga lammet så har vi korkat upp The Dead Arm Shiraz 2005.
Vinet ligger enligt SB på "tio i tolv" på samtliga speedo´s och det är vi inte sena att skriva under på. Vinet är mörkt i glaset, det doftar väldigt fruktigt med fattoner. Jag hittar även en liten ton av kräftstjärtar i dillag på burk. Smaken är påtagligt kraftig med mycket frukt, stor fyllighet och en enorm längd. Mot slutet av eftersmaken så rampar vinet upp igen, en häftig upplevelse.
Som referens testar vi även The Galvo Garage 2004. Detta vin kommer från samma tillverkare som det föregående. Det är gjort på en klassisk Bordeaux-blandning och ligger i en intressant prisklass. Vinet är klart trevligt och passar utmärkt till maten. Det har en bra fyllighet men det är en lite orättvis jämförelse då Dead Arm far fram som ett lokomotiv och krossar det mesta. Vi är överens om att detta är klart prisvärt, får nog bli fler framöver.

Villa Cafaggio 2005
SEK: 136:-
Art.nr: 22817

André Clouet Grande Réserve
SEK: 239:-
Art.nr: 7686

Stormhoek The Mountainside Chenin Blanc 2006
SEK: 99:-
Art.nr: 98677

The Dead Arm Shiraz 2005
SEK: 395:-
Art.nr: 98584

The Galvo Garage 2004
SEK: 159:-
Art.nr: 98226

Inga kommentarer: