onsdag 27 augusti 2008

2002 Domaine du Vieux Lazaret Blanc, Chateauneuf du Pape

Eftersom CdP är mitt favoritområde så måste jag ju lite då och då plocka fram lite godsaker för att stilla mina "cravings". Ikväll bjuder vi på vitt Lazaret av den mycket knepiga årgången 2002. Det är ju bara 1 flaska av 10 i pape som är vit så lite lyxigt känns det att ploppa lite udda druvor som grenache blanc, rousanne, clairette och bourboulenc. Jag har testat lite -02 pape tidigare utan att någon större lycka har infunnit sig så förväntningarna är ju lite sisådär.

Korken som är lite väl spröd ser inte alltför "soakig" ut och den doftar helt ok. Färgen på vinet är delikat gyllengul.

Vi häller upp vinet i glasen och snurrar, stora fina tårar lägger sig längs sidorna. Doften ger en mycket behaglig Alsace Pinot-Gris upplevelse med en hel del blommighet. Söta toner ger honungsmelon, mogen persika, nyriven mandel och nässlor.

I munnen är vinet torrt, fylligt med en påtaglig fruktighet. Lång eftersmak med bra syra. Det finns en oljig munkänsla med en lite bitter avslutning. Smaklökarna kalibrerar sig på röda äpplen, saltlakrits, mineral och grape. Detta är fantastiskt gott, inget spår av usel årgång här inte.

Middagen bjuder stekta Hoki-filéer med dillkokt potatis och hollandaisesås. Tillsammans med anrättningen så börjar vinet sjunga på alla åtta cylindrar och vi är uppe i omloppsbana!

Efter middagen avslutar vi med rumstempererad Chevré och vinet bjuder på motorsång även här med lite kompressor-effekt på mittparti, eftersmak och framförallt saltlakritsen.

Summeringen är ett fantastiskt vin från en usel årgång, ni vet det där med inga regler utan undantag, vinet är helt underbart. Tyvärr är det sista flaskan men "pape-kylen" döljer fler vita från större prestigehus så det blir nog fler lyckliga kvällar framöver. Det är vid dessa tillfällen som man får utdelning för det stora lagringstålamodet!

Art.nr: 83891 OBS: Artikelnummret är för årgång 2007 och inte den provade årgången.

SEK: 182:-

Inga kommentarer: