söndag 17 augusti 2008

2004 Château La Nerthe, Chateaunef-du-Pape

Efter provningar av både Frankofilen och Finare Vinare så vart det en debatt om hur bra detta vin egentligen är. Detta väckte förstås undertecknads nyfikenhet och vi köper raskt ett par flaskor till för provning.

Vi häller upp vinet på karaff och låter det lufta ordentligt. Färgen är ljusröd. Näsan finner jordgubbar, lagerblad, vanilj och körsbär. En antydan om alkohol är närvarande men också peppar och lakrits. Vi tycker dock inte att vinet ändå är särskilt öppet, det är snarare lite hemlighetsfullt.

I munnen är vinet initialt mjukt för att sedan rampa upp strävheten och därefter kommer en lång eftersmak med en mjuk avslutning. Vi hittar fat, kryddor, peppar, mörka bär och körsbär.
Efter ca 1h så finner vi lite bränt socker i karaffen och efter ytterligare luftning plommon och björnbär i smaken.

Vinet testas tillsammans med nygrillad hästbiff, potatis gratäng och en klick tryffel-bearnais. Vinet passar ypperligt till denna anrättning. Efter maten blir det lite Manchego som också funkar bra.

Sammanfattningsvis så tycker vi att vinet är mycket elegant om än inte särskilt muskulöst, snarare ett vin för finrummet. Jag tror att lite lagring kan få det att öppna upp lite mer i doften och trimma till smakerna något, men det får klart godkänt redan idag.

Efter ca 2h luftning så smyger det in lite multna löv och skog som får tankarna att gå till en mjuk Nebbiolo.

För att spetsa omdömena/smaklökarna lite så öppnar vi även en flaska 2003 Saint-Benoit Grand Garde. Detta är helt klart annorlunda, om La Nerthe uppfattades som lite sluten så är det närmast korsdrag i Benoit.

Finare Vinare uttryckte att La Nerthe var sexig och det är vi med på, Benoit är i dessa termer snarare vulgär med sina portvinstoner.

Kvällen avslutas med slutsatsen att La Nerthe är ett godare vin än Benoit men det är ju också 110kr dyrare…

Art.nr: 98291
SEK: 279:-

4 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Kul att ni drog en kork! Det låter som att vi är hyggligt överens, även om ni sparar på superlativen. Men aj vad fint det ska bli om fyra år sådär...

Saint-Benoit är ju toppen för pengarna, och ni ringar in skillnaderna i stil.

Andreas sa...

Haha, ja det är alltid med ett par granskande ögon, det kanske inte var gödslat med superlativ men vi tyckte vinet var riktigt bra!
Vinet var som sagt mycket elegant och välbalanserat och var en fröjd till middagen. Samtidigt så är det alltid roligt att öppna en annan "referensflaska" som man är bekant med för att få lite perspektiv.

Vad gäller lagringen så är nog bedömningen 4år alldeles lagom, öppna upp lite i doften etc. Och då blir nog flaskan riktigt farlig.

Fick ni förresten tag i någon Pegau i senaste släppet???

Finare Vinare sa...

Vi var ju förbi Pegau i Châteauneuf i mitten av juni. Då passade vi förstås på att handla 2005 Cuvée Reservée.
Ett imponerande smakprov slank ner, och vi insåg vinet är så ungt och framtidsinriktat att det vore dumt att öppna en flaska nu. Men 2014 kanske det är dags! Har ni handlat?

Andreas sa...

Trevligt att kryssa lite i Pape, har som mål att bila ned dit ett vackert år.

Ja jag köpte 2st (det fanns ju en del annat också som gjorde besöket på passagen rätt kostsamt) så att döma av ert utlåtande blir det nog hänglås på de korkarna.