onsdag 20 augusti 2008

2000 Masi Campofiorin Ripasso

Onsdagsmiddagen bjuder på färsk tortellini fylld med karl-johansvamp samt en sås med riktigt mycket Gorgonzola. Vad kan vi tänka oss att dricka till det? En italienare för en 100 spänn är alltid ok. Men varför springa och köpa en ny när man kan gräva djupt i förråden och uppbringa en -00 istället?!

Vi låter dammet sitta kvar för en härligt rustik känsla och angriper med försiktighet korken. Vinet har blött halva korkhöjden men det lämnar ju så klart hälftenkvar; puh!

Färgen på vinet är brunröd med lite purpur. Påminner lite om halv-koagulerat blod, dock med ett större ljusgenomsläpp.

Doften är klart mogen med ett ganska tydligt starkvinsinslag som närmast påminner om madeira. Mjuka dofter av mörka bär är närvarande samt en svag örtighet men…är det lite kork också…lite osäker.

I munnen är vinet medelfylligt med närvaro av den i doften identifierade madeiran. Smakupplevelsen är bara måttligt lång med en i sammanhanget okej strävhet. Avslutet är lite för kort och lätt tycker jag men uppvisar lite peppar, fat och mörka bär.
Efter luftning så är starkvinstonerna ganska slående och det smyger även in en smak av gamla fat. Ungefär som om man skulle suga lite på en utskuren träbit ur en gammal vintunna. Är det korkdoften som spökar eller är det som det gamla ordstävet ”den som söker han finner” ? Kork i detta sammanhanget eller?

Till maten lever vinet upp lite bättre och vinner lite fyllighet i mittpartiet som är välkommet. Ett litet sting av cayenne vill även vara med. En viss kärnbitterhet är också närvarande.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att flaskan var ok även om den inte skulle ha legat längre än så här. Det är inget superspännande vin, men det var det inte från början heller.

Behållningen i denna upplevelse är dock större än om jag hade gått ut och köpt en ny likadan flaska av senaste årsmodellen.

Druvblandning är Corvina 60%, rondinella 25%, molinara 10%, rossignola 5%

Art.nr: N/A
SEK: 99kr vid inköp år, kanske 2003?

1 kommentar:

Andreas sa...

Dagen efter så har de spritiga madeiradofterna vädrats bort och släppt fram lite mer mörk fruktighet. Detta lyfter vinet något.