måndag 31 mars 2008

2005 Clos des Papes, Chateauneuf-du-Pape

Äntligen dags att prova denna gigant! Som vi har väntat; som stadig samlare sedan årgång 2001 så skall det bli roligt att testa hur 2005 ligger till, särskilt när det har blivit WOTY i USA, utnämnda av WineSpectator som delade ut 98/100 poäng.

Vinet är gjort på klassisk manér med blandningen 65% Grenache, 20% Mourvédre, 10% Syrah samt 5% Counoise.

Vi förpassar vinet ca 45min innan provning ner i vår karaff. Färgen på vinet är mörkröd. De initiala dofterna som kommer ur glaset är fat och mörka bär. Snurrar på glaset, fina tårar. In i munnen, WOW, detta vin är fylligt. Mycket lång och jämn smak med tydlig vitpeppar som tar plats i hela munnen. Alkoholen på 14,9% är mäktig men går inte överstyr.
Vinet lägger sig på hela tungan och suger sig fast, fräser lite och drar sig långt ned i svalget. Det är mycket strävt och i eftersmaken uppbringar sig något metallisk, lite som att suga på en rostig cykelfälg.

Efter ca 2h i karaffen så uppenbarar sig en tydlig doft av bränt socker. Denna doft försvinner dock ganska fort om vinet sätts i rörelse, för att sedan komma tillbaka när det får vila. En subtil ton av nypon vill också vara med efter luftning.

Om vi skall summera så tycker att vinet är mycket gott, det uppvisar en rejäl palett av muskelstyrka som säkerligen kommer bli fantastiskt med ett par års varsam lagring, eller säg riktigt många år. De flaskor vi har kvar kommer iallafall vi låsa in och sedan svälja nyckeln för att hålla klåfingriga borta.

Art.nr: 93998
SEK: 405:-

Inga kommentarer: