måndag 30 november 2009

2005 Paul Jaboulet Aîné Vacqueyras


Systembolaget i Täby Centrum har en sån där rolig hylla där ej uthämtade beställningsprylar ofta hamnar. Där är det trevligt att gå omkring och botanisera och allt som oftast så dyker det upp lite annorlunda godsaker. Häromdagen plockade vi t.ex upp ett litet batteri av Paul Jaboulets Aîné Vacqueyras i årgång 2005 som vi inte tidigare har provat.

I försöken att leta reda på information så kan vi via Jaboulets hemsida läsa oss till att fr.o.m. årgång 2006 och framåt heter vinet Les Cyprés…..men vi vet inte varför.
Vi noterar även att 06:an innehåller 70% Grenache, 15% Syrah och 15% Cinsault men om det är samma blend i årgång 2005 vet vi inte heller. Om så är fallet, så är det fantastiskt hur fint syrahdruvan karaktäriserar vinet trots sin blygsamma procentandel.

Ur karaffen sprider sig omgående en ljuvlig doftpalett av solmogna björnbär, lakrits, charkuterier och svarta oliver. Vinet ger en initialt kryddig attack uppe i gommen som sedan följs upp med en sån där härlig känsla av både läskande och slankt men ändå strävt och fylligt. En egenskap som i våra ögon endast viner från Rhone kan leverera. Syrorna är bra och alkoholen på 14% är väl integrerad. Så gott, så gott…..

Mer luftning ger än mer söta bär samt anis, mocca, eucalyptus och peppar. Vinet växer med franska hästlängder under kvällen och blir än mer kaxigt och muskulöst. Det här önskade man att man hade en låda av….minst!
Dricka nu, lagra, dricka några nu eller spara några eller....suck vilka angenäma problem man har!

4 kommentarer:

Marcus sa...

Låter ju gott! Hittar dock inte vinet på systembolagets hemsida? Vet ni hur man kan få tag på det?

Rhônarna-Micke sa...

Hej, det både låter och smakar förträffligt! Varunumret på SB är 87180 (årgång 2007) men det är tyvärr slut.
Hjo Grosshandel importerar.
Det blir väl 08:orna som kommer nästa gång? En mindre lyckad årgång i Rhone vad vi förstår....men det behöver ju inte innebära något i just detta fall. Den som lever får se....

bjorne.persson sa...

Jag brukar också fastna vid den där hyllan, och plockade upp en stackars ensam Gigondas av samma årgång vid ett tillfälle:-)

Pettan sa...

2007an finns att beställa och den smakar fantastiskt. Har beställt en låda till.