torsdag 26 november 2009

2007 La Bastide Blanche

Våren 2008 köpte vi fortfarande 04:or av detta vin. På drygt 18 månader så har både 05:an och 06:an kommit och gått och vi är nu alltså inne på årgång 2007. Wow!

La Bastide Blanche är det enda vinet från Bandol i SB's standardsortiment. Ytterligare några alternativ tillkommer om man även studerar beställningssortimentet men i största allmänhet är det väldigt skralt.
Kvällens vin brukar vara ett säkert kort även om vi har märkt en del flaskvariationer genom åren.

I glaset är vinet mörkt rött och de första doftintrycken som vi får oluftat är körsbär, plommon, mandel, sydfranska örter och en mängd kryddor.
Gommen tampas med ett rejält kärvt vin som är både metalliskt och bläckigt. Frukten ligger långt inpackad och skvallrar om ett rejält luftningsbehov. Fylligt med en bra längd där lite anis så småningom kryper fram innan den kärnbittra avslutningen stänger fönstret. Åh vad det smakar Bandol!

Efter en dryg timme i öppen flaska så börjar frukten visa sig vilket ger ett mer tillgängligt intryck. Mandelmassa och än mer kryddor poppar upp men smaken av järnmalm vandrar fortfarande hand i hand med den stökiga bitterheten.
Timmarna som går gör vinet än mer charmigt; läskande och nu med mörk, mogen syltad frukt som skapar en riktig bra balans.

Vi har nog aldrig uppskattat Earl Bronzos skapelse så här mycket och vill ranka detta som best so far. Nu har vi ju alltid haft ett gott öga till detta vin men årgång 2007 fortsätter att imponera. Stoppa undan en låda utan att bli ruinerad och njut de kommande 10 åren.

SB no: 2262
SEK: 129:-

5 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Ska hålla ögonen öppna efter nya årgången. 05:an var en utmaning men detta låter ju njutbart redan nu. I smma prisklass finns likaledes utmärkta Domaine des Baguiers

Rhônarna-Micke sa...

Njutbart nu, men med en lång och rejäl luftning. Vi tror att 5 år på rygg kommer att göra underverk.
I vår värld var Domaine des Baguiers ett tillfälligt släpp. Finns det fortfarande att få tag i menar du?
Vi tyckte om även detta men upplevde stor flaskvariation.

Ingvar Johansson sa...

Jag köpte nog mina Domaine des Baguiers i Danmark. Har inte haft några problem. Minns du vilken årgång ?

Rhônarna-Micke sa...

2003, tre flaskor bra & tre flaskor sämre....
I dag drack vi en Jaboulet Vacqueyras från 2005. DEN var helt fantastisk!

Hampus sa...

Tack för ett mycket välskrivet blogginlägg och kul att ni även gillade årgång 2007. Hojta till om ni vill ha mer information om våra viner eller bilder.

Mvh Hampus på Vinia