söndag 22 november 2009

2006 Domaine de la Motte Chablis 1er CruDomaine de la Motte ägs sedan 1950 av familjen Michaut och består av 25ha vingårdar som är lokaliserade i byn Beines, nära Chablis.
Druvorna till Chablis 1er Cru Beauroy växer på sluttningar som vätter mot syd och sydost. Jordmånen består av lera, krita och kalksten.

Kvällens flaska är inhandlad av svärfar på den årliga vinmarknaden i Chablis som ägde rum för ett antal veckor sedan.
Färgen är inbjudande gul och doften är komplex med rostade fat, lycheefrukt, honung, smör och vanilj. I munnen upplevs vinet initialt som svårtillgängligt med neutral frukt och en framträdande kärnbitter beska. Smaken ringer kvar länge och formligen skriker efter någon form av tilltugg.

Efter någon timme i öppen flaska så vaknar dock innehållet till liv. Beskan avtar och en charmig blommighet tillkommer. Gröna och gula äpplen gör sig tillkänna som tillsammans med en laddning citrusfrukter knyter ihop säcken på ett alltigenom trevlig sätt. En påtaglig scenförändring!

Det här är inget stort vin men med lite luftning så blir det riktigt bra. Kan nog definitivt utvecklas positivt med några år i ryggläge.

Inga kommentarer: