söndag 8 november 2009

2007 Crozes Hermitage Alain Graillot


Fars dag, lammkorv och en flaska Graillot 2007 - funkar väl va?

Ung Syrah från norra Rhone kan vara ljuvlig men dagens vin kräver definitivt luftning. Vi som normalt är helsålda på den unga frukten inser snabbt att en timme i karaff inte har bidragit till några förföriska intryck.

Doftmässigt helt okej med klassiskt parfymerade björnbär, viol och vitpeppar. Smakmässigt påfallande ungt, initialt vattnigt och anonymt, lite alkalisk munkänsla i kombination med en lätt bitter avslutning.

Det krävs ytterligare någon dryg timme innan vi börjar uppskatta vinet på allvar. Nu har peppar, lakrits och örter blivit mer påtagligt, bitterheten har försvunnit och integrerats fint i en fortsatt slank och läskande struktur.
Vinet fortsätter att växa under kvällen och sista glaset är absolut godast.

Graillot-hypen är förståelig men inte helt motiverad. Det finns flera bra exempel på Crozes-Hermitage som sopar mattan med Graillot. I BS finns ju t.ex. både "Domaine des Martinelles" och "Gilles Robin - Cuvée Alberic Bouvet".

SB no: 95351
SEK: 188:-

4 kommentarer:

Lars sa...

Skriver aldrig Rhônarna-Andreas...?
Bara nyfiken eftersom jag tror vi var på samma CNDP-provning för en månad sen o jag med spänning väntat på hans intryck av vinerna :-)

Rhônarna-Micke sa...

Då är vi två som väntar :-)
Hoppas att ditt inlägg kan inspirera honom till att komma upp på banan igen!

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, ber om ursäkt för hela engagemanget på bloggen under hösten. Har haft det extremt kämpigt på hemmaplan med dottern, havererat försök att flytta till villa och avbruten lägenhetsförsäljning. jag kommer igen, jag lovar men ber om lite respit. Kan eventuellt släppa lite noteringar i helgen. Mvh Andreas

Lars sa...

Huga...
Inget att be om ursäkt för, det finns onekligen viktigare saker än att skriva om viner på nätet.