söndag 6 december 2009

2007 Crozes-Hermitage Domaine des Lises


Doften av rått nötkött tränger till en början undan de toner av björnbär, saltpastiller och hushållsmedvurst som avslöjar sig efter hand. Lång luftning får inte buketten att veckla upp sig nämnvärt utan det är relativ status quo hela kvällen.

Dominerande lingonsyrlighet tillsammans med en avslutande kryddighet ger ett kantigt och omoget intryck. Vi som i normala fall nästan är sjukligt svaga för ung, oborstad rhonsk Syrah faller inte pladask. Vi charmas inte heller, som så ofta, av den purunga frukten då den i våra ögon är alldeles för diskret.

Någon timme ytterligare i karaff så tränger till sist syrorna tillbaka och ger en mer avrundad och tillgänglig struktur. Även om den där efterlängtade ”kicken” uteblir så blir det till sist ändå ett godkänt intryck.

Det här är absolut inte lika tillgängligt och charmar oss inte alls lika mycket som Maximes 06:a. Även om det absolut är drickbart nu så rekommenderar vi lagring i 3-4 år för att slipa bort de bångstyriga kanterna. Hoppas bara frukten räcker till……den som lever får se.

SB no: 95620
SEK: 219:-

3 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Synd, och det verkar enklare att byta in eländet;-)

Finns så mycket annat gott vin att norra rhône 2007 halkar långt ner på listan. Simplaste CdR-07 från södern är ju overkligt bra...

Rhônarna-Micke sa...

Håller med!
Norra Rhone 2007 har faktiskt inte imponerat so far. Vi har nu provat CH från både far och son Graillot samt Y. Chave och vi är inte helt nöjda.

Vi får helt enkelt vända blickarna söderut ....

Tryggve sa...

Tack för den rapporten, då är det ingen idé att testa ytterligare flaskor. Vår första var precis som du beskriver, och inte blev det bättre dag 2. Dag 3 kroknade den helt. Vi tar våra i retur.
Som tröst så besökte jag vinik igår och har nu fyllt upp med sydfransk godis inför helgerna. Salut.