tisdag 5 januari 2010

2003 Barolo Prunotto


Trettondagsafton och vi inleder med lite snittar av diverse slag tillsammans med en 2002 Leclerc Briant Divine (50% chardonnay och 50% pinot noir.) En trevlig starter med en inbjudande doft av äpplen, citrus, nötter och nougat. Bör nog ligga några år till för att kunna veckla ut hela solfjädern. Gott!

Till huvudrätten, en klassisk svamprisotto, har vi valt en Barolo Prunotto i årgång 2003. Vinet är klassiskt nebbioloröd i glaset och doftar torkade blommor, både lakrits- och hallonbåtar, köttbuljong och julens körsbärslikörschoklad.

Elegant med en skön, stram längd som ringer kvar rejält i gommen. Behagligt syrligt och läskande samtidigt som tanninerna påkallar uppmärksamhet. Mer luftning ger något mörkare frukt och mer saltlakrits.

Vi noterar en påtaglig skillnad mellan att servera vinet fönsterdragskylt mot rumstempererat där det blir mer klumpigt och obalanserat med lite väl framträdande alkohol.

Det här är en riktigt bra Barolo. Vi dricker det i dess ungdom men ändå inom drickfönstret!
Vinet finns i SB's beställningssortiment i årgång 2004.

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Intressant, tror ni att den varma årgången kan ha något att göra med den kritiska serveringstemperaturen?

/Patrik

Rhônarna-Micke sa...

Ingen aning. Det skulle ha varit intressant att prova 04:an i en minivertikal. Men, nu är 03:orna slut så det blir inget av med den saken.....