måndag 5 december 2011

LördagsprovningPå en och samma vecka så lyckas vi slå våra lyckliga påsar ihop, inte bara en gång utan två ggr vilket är något slags internt rekord. Vi befinner oss hos undertecknad och vi har gottis-tema för kvällen.

Först ut är Paul Bara Special Club 2002 Grand Cru. Druvblandningen är 66% PN och 34% CH. Färgen är ljusgul i glaset och den uppvisar små delikata bubblor. På nosen bjuds vi på rödgula äpplen med tydlig mognad utan att tappa fräschör. I munnen är det medelfylligt med en fluffig/luftig kropp, fin äpplighet som drar mot äppelmos och moderata syror. Avslutet är lite glest för prisklassen och drivs främst av syrorna. Vi ligger bra i dricksfönstret och genomgående så är det mycket insmickrande och gott men det finns inget som sticker ut varpå vi uppfattar det som något karaktärslöst.

Sedan går vi över till en halvblind provning av fyra flaskor. Samtliga läggs på karaff och vin 1,3,4 är mycket mörka i färgen. Vin 2 är påtagligt ljusare.

Vin 1: Chateauneuf du Pape Deus Ex Machina 2004, Clos Saint Jean

Initialt bjuds vi på en del aceton och alkoholstick vilket dämpas under kvällen. Körsbärslikör, marsipan och grusdammsmineraler samsas med svettiga gympaskor, mocca, rökta korvar och soya. Det är rejält drag i glasmynningen vilket faktiskt är fallet med samtliga viner. De är välmatchade kvalitetsmässigt.

I munnen är vinet både eldigt och pepprigt men med en härligt silkig struktur, rejäl längd men också ett något bittert avslut.

Vin 2: Ca´du Rabaja Barbaresco 2007

Här bjuds vi doftmässigt på ett mycket insmickrande vin med Coco-choklad, röda sammetslena bär och en del fatvanilj. Senare tillkommer jordgubbar i grädde allt packat med en härlig silkesstruktur.

I munnen kompletteras paletten med röda vinbär samt körsbär, allt gräddigt inpackat med både fatvanilj och rejält klösiga syror samt påtagliga tanniner.

Vin 3: La Serre Nuove Dell´Ornellaia 2009

Här har vi en Cabbedriven rackare med Cassis i nosen, fatvanilj och kaffe samsas med mjölchoklad i en härlig struktur.

Smaken är fyllig men ändå läskande med ett bra tannin och syra bett samt något kärnbittert avslut.

Vin 4: Clos Martinet 2006 Priorat

Sista glaset ut är rejält fruktpackat med med både körbärslikör och mandelmassa, fin mineralitet samt även ett litet alkoholstick. Smakmässigt ett klart fylligt vin med rejäla tanniner och kraftiga syror. Vi noterar även en grenache-syrlighet.

Samtliga viner är riktiga kraftpaket och kan ligga länge till i källaren. Vi är klart imponerade av kvaliteten på samtliga viner även om de sinsemellan skiljer sig en hel del.

Inga kommentarer: