onsdag 14 december 2011

Italiensk vinprovarkväll


Vi provar halvblint i kväll, temat är 6 st röda italienare från 6 olika distrikt. Som tilltugg har vi valt dinkelkex, italiensk salami samt några rejäla bitar taleggio och pecorino.

Glas 1:

Doften är söt och parfymerad med björnbärsmarmelad, julkryddor och lite rågummi. I gommen är det strävt med något tunn struktur. Inget som tilltalar oss och det visar sig att vin nummer ett skulle tillhöra kvällens bottenskikt.

Serègo Alighieri Anniversario (nr 73366
Venetien, Valpolicella


Glas 2:

Kork och inte så lite heller. Jäklar också!

Gavarini Nebbiolo delle Langhe (nr 75135)
Piemonte, Langhe

Glas 3:

Mmm, här pratat vi mångfacetterad doftupplevelse. Initialt klockrent hästpiss som luftas bort och ersätts med fräsch frukt i form av plommon och körsbär. Läder, svartpeppar, svart te, kaffe, tobak och lavendel. Smaken visar mognadstoner, kryddig och välbalanserad med syrligt, strävt avslut. Detta har vi druckit förut, jättegott!

Il Falcone Riserva (nr 73175)
Apulien, Castel del Monte

Glas 4:

Även här hittar vi lite hästpiss men av det betydligt mildare slaget. Frukten är anonym och svårdefinierad men däremot hittar vi gummi, fat, kaffe och lite grillkol. Munkänslan är rund och avslutningen är sträv och lite kärnbitter. Trevlig upplevelse, har inte druckit förut.

Nerojbleo Nero d'Avola (nr 92199)
Sicilien

Glas 5:

Doften är insmickrande med fruktiga, parfymerade körsbär samt även lite frukt av det rödare slaget. Tobak och te ackompanjerar. Kvällens minst matkrävande vin är slankt och läskande med sköna mognadstoner i fullständig harmoni. Även detta har vi provat vid ett flertal tillfällen förut, alltid med positiva intryck.

Tanca Farra' (nr 72002)
Sardinien


Glas 6:

Kvällens sista glas är väldigt svåridentifierat. Extremt tillbakadragen frukt, ett litet alkoholstick samt ett stänk gummi. Flightens fylligaste vin med framträdande tanniner och bra längd. Detta är det enda vinet vi fyller på utav under kvällen. Uteslutningsmetoden gör att vi träffar rätt med vår gissning men annars skulle vi ha cyklat runt än i dag…

Rosso di Montalcino (nr 71127)
Toscana, Rosso di Montalcino

Sammanfattningsvis en kul provning med en liten nagel i ögat pga korkdefekten på Elio Grassos Langhe som vi inte hade provat förut.

2 kommentarer:

Birk sa...

Elio Grasso's Langhe är ingen höjdare även om den är utan defekt. provade den för ett tag sedan, ganska klen för att vara nebba: http://birkomvin.blogspot.com/2011/11/gavarini-nebbiolo-delle-langhe-2007.html
Tror mer på Pio Cesares, så här spontant, men inte kommit mig för att testa...

Rhônarna-Micke sa...

Det var tråkigt att läsa. Har annars hört mest positiva intryck om denna. Vi måste nog trots allt, om inte annat än för att stilla nyfikenheten, lägga beställning på en ny flaska.
Pio Cesares Langhe tillhörde länge våra favoriter i std-utbudet men tappningsvariationer inom respektive årgång gjorde att vi ledsnade något. Har inte smakat senaste årgången dock.