fredag 18 november 2011

2009 Crozes-Hermitage Domaine des Martinelles


Vi går lös på ytterligare en 09:a från norra Rhone. I kväll provar vi Aimé and Pascal Fayolle´s Crozes Hermitage ”Domaine des Martinelles” som vi tidigare provat med välbehag, då i 2006 års tappning.

Vi luftar i karaff någon timme men ganska så omgående så finner vi rikligt med frukt med dominans av framförallt boysenbär. I övrigt är det vanilj, lakrits samt den karaktäristiska gummitonen som pockar på vår uppmärksamhet.

Vi serverar något svalt och helt utan tilltugg. Vinet är läskande slankt med hyfsade syror, medelmåttiga och medhårs strykande tanniner samt en grön beska i den långa avslutningen. Det är överraskande lättillgängligt på ett något förvånande men dock charmerande sätt.

Doftintrycken förvandlas under kvällen till ett blygsamt charkrökeri, finlemmad animali, några pustar av rejält lagrad ost samt en något unken jordkällare. I bakgrunden ligger fortfarande dock en härlig frukt och pockar på vår uppmärksamhet, så läckert!

Även smakupplevelsen växer med råge. Syrorna rampar upp rejält och skänker bredd till den alltmer kompletta smakupplevelsen. Det snudd på publikfriande första intrycket har nu förändrats till en liten kaxigare kostym med kärvare tanniner och ett alltsomallt stökigare intryck. Våra känselspröt reagerar än mer positivt.

Det här är jättegott och skönt drickbart redan nu men med en definitiv potential för att bli någonting riktigt bra framöver. Vi gillar årgång 2009 från Norra Rhone!

SB nr: 70795
SEK: 199:-

Inga kommentarer: