onsdag 30 november 2011

Louis Roederer, Spegelsalen Berns

När Louis Roederer, i egenskap av Damien Motte, kommer till huvudstaden i samband med novembersläppet av Brut Vintage 2004 och Brut Rosé 2006 så passar Vinunic även på att visa vad övrigt som finns i deras breda Roederer-sortiment.
Det är fashionabla Spegelsalen på Berns som man har hyrt in sig i och till vår stora glädje så äger eventet rum på kvällstid vilket klar underlättar både jobb- och barnlogistik.

Vi tas emot i den lilla baren för lite mingel samt ett glas BdB 2005. Friska syror, lite gles frukt men en bra start på kvällen och våra förväntningspotentiometrar börjar så sakteliga att skruvas upp.
Väl inne i den vackra spegelsalen så är det fint uppdukat och vi får sitta vid samma bord vilket ger plus i kanten då vi kan blogg-kuckelura obehindrat.


Vi serveras en uppsättning ostron samt som ackompanjeras av ett glas Brut Premier serverad ur en magnumbutelj.
Sedan följer snabbt en vertikal på Brut Vintage 2005/2004/2003 samt kvällens första rosa, Brut Rosé 2006.
Brut Premier håller i vanlig ordning hög klass, fylligt med bra syror, framträdande mineraler och ett härligt stänk av krutrök.
Brut Vintage 2005 är ganska så anonym, grönäpplig med grusdammsmineraler och en stänk av vanilj.
Brut Vintage 2004 är vertikalens klart starkaste kort; stringent och mer rödäpplig i doften, fylld av mineralitet och en härlig ton av kolaknäck. Vi spår en lysande framtid med dess lysande frukt och fina syror.
Brut Vintage 2003 (serveras från en magnumbutelj) avviker rejält från de övriga två med lite mer guläppliga tendenser, inslag av gummi och samma krutrök som i Brut Premier. Mogen redan nu och bör också drickas nu….enligt oss.
Brut Rosé 2006 bjuder på fin frukt med blodapelsin i spetsen och en härligt fyllig kropp. Efter lite luft så tillkommer även geléhallon och vanilj samt en charmig pepprighet som tillsammans med friska syror gör att mungiporna åker långt upp mot öronen. Riktigt bra grejer!

Till ovanstående serveras vi först en skaldjurssallad med japanska örter (?) och sedan en fantastisk marulk med ljuvliga tillbehör.

I vackra välkylda karaffer glider sedan kvällens paradnummer in i form av Cristal 2004 samt Cristal Rosé 2004. Till dessa flaggskepp serveras halstrad kalvbräss smaksatt med curry samt friterade risbollar med kokos, alltsammans på en spegel av ankleversås.

Båda glasen är initialt slutna i doften trots karafferingen men släpper så småningom till.
Cristal 2004 är silkig, mjuk och sensuell med stringenta syror, en härlig nötighet, framträdande mineraler och en lång härlig eftersmak.
Cristal Rosé 2004 är likaledes silkig, lite fylligare med rejäl mousse. Doften är mer åt blodapelsin, mineralerna är även här framträdande och avslutningen är lång med ett häftigt riv i gommen. Sanslöst bra och vad gäller rosa champagne så har vi svårt att tro att det kan bli så mycket bättre än så här!

Sist ut är Carte Blanche som serveras tillsammans med en pannacottatallrik. Alla efterrätterna (inkl. Carte Blanche) är föredömligt återhållsamma med sötman vilket uppskattas.


Kvällen rundas sedan av med tack till kocken, värden (Catharina) och Damien Motte.

På väg till T-centralen så reflekterar vi över det breda kvalitativa sortiment som Louis Roederer levererar, den fantastiska maten och hur trevligt vi har haft.

Tack Vinunic för en kanonkväll!

Andreas & Micke

Inga kommentarer: