söndag 26 juni 2011

2007 Le Tense Sassella


Trots att ett antal lådor har konsumerats här hemma av Nino Negris ”Le Tense Sassella” så har vi aldrig fått för oss att skriva någonting om våra intryck, märkligt! Än märkligare är det iom att vi verkligen har tagit vinet till våra hjärtan under alla dessa år. Nåväl, sent ska syndaren vakna.

Vingårdarna ligger i Valtellina, Lombardiet i nordligaste Italien och druvan är 100% Chiavennasca (Nebbiolo).

Doften är direkt insmickrande och förförisk. Laddad med körsbär, jordgubbar, fat, rosor, läder och saltlakrits. Efter hand tillkommer även jord och de karaktäristiska multna löven. Det här kan man sniffa på länge och väl.

I gommen är det slankt och läskande. Elegant och med en burgundisk struktur som rundas av med ett lätt bittert avslut. Galet lättdrucket och så gott, så gott.
Javisst är det här lika bra som tidigare och vad härligt det är med ett vin som aldrig gör en besviken. Årgångarna är, vad vi kan minnas, extremt jämna. Lagring i längre form har vi aldrig sett som nödvändigt utan vi slukar innehållet precis som det är. Pop ’n Pour!

Som den käre Bengt säger (förvisso om något boxvin men ändå)….”det är bara att köpaahh…”.

SB nr: 32341
SEK: 129.-

5 kommentarer:

Puteljen! sa...

Le Tense är verkligen en gammal favorit, men jag har inte druckit de senaste årgångarna. Hur står de sig mot tidigare versioner?

Rhônarna-Micke sa...

Den vi har närmast i minnet är 2006 (helt logiskt iom att vi inte lagrar). Då vi inte har tagit noteringar är det från minnet som vi konstaterar att det inte skiljer sig nämnvärt mellan dessa två årgångar i alla fall.

Peer sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Peer sa...

Tack för påminnelsen!

Lägg undan ett par vettja, nollfyrorna smakar jättebra idag.

vinogram sa...

Vi dricker också nollfyror för tillfället. De ligger till sig riktigt bra.