söndag 5 juni 2011

2006 Chateau du Tertre


Bordeaux i kväll igen och nu provar vi 06:an av Chateau du Tertre (som även äger det något mer kända Chateau Giscours). Vi befinner oss alltså i Margaux denna gång….

Doften är full med härliga svarta vinbär, violer, choklad och tydlig Crème brûlée. En självklar och påtaglig, men likväl intressant, skillnad från de 06:or vi hittills har provat från Pauillac. Vi inser plötsligt att vi är rätt insnöade på Pauillac (med undantag för den Ormes de Pez vi drack i förra veckan) och att en geografisk breddning på västra stranden är nödvändig.

Smakmässigt är det väl neutralt och initialt har vi svårt att känna annat än de framträdande syrorna, de mjuka tanninerna och de gröna, beska, metalliska tonerna som tränger bort all tendens till frukt.
Vinet är dock fint strukturerat med en lång jämn smak som på ett märkligt skönt sätt ringer kvar, länge och väl, i gommen.

Under kvällen kryper så sakteliga lite typiska drag fram i doften. Mild tobak, ceder, jorddamm samt läder och allt inpackat i den karamelliserade touchen som vi anade redan vid första sniffen.

Att påstå att detta är en redan nu tillgänglig Bordeaux är direkt fel. Vi säger lagra, lagra, lagra. Om Bordeaux generellt säger vi mer, mer, mer….

Inga kommentarer: