lördag 3 oktober 2009

2004 Il Falcone Riserva


Nero di Troia (även kallad Uva di Troia) är inte en druvsort som hör till vanligheterna här hemma. Men, när Parker delar ut 93 pinnar åt Riveras ”Il Falcone” från Apuliens ”Castel del Monte” (namngivet efter det märkliga åttkantiga slottet) så blir vi vansinnigt nyfikna. När vi dessutom noterar att prislappen inte ens hamnar över 150-lappen, då kan vi inte behärska oss.

Il Falcone är gjort på 70% Nero di Troia och 30% Montepulciano. Vinet lagras i 12-14 månader på franska ekfat och ligger sedan ytterligare något år på flaska.

Vinet är förföriskt mörkt rött, nästan Cahorssvart. Doften bjuder initialt på mörk frukt, både plommon och svarta vinbär. Tillsammans med inslag av blyerts och tobak så får vi först lite old-school Bordeaux-vibbar men de luftas (tyvärr?) bort relativt snabbt. Peppar, läder och mint kompletterar doftpaletten…..riktigt behagligt!

Fylligt och läskande med mjuka tanniner. Pepparn fräter på tungan som tillsammans med framträdande, jordiga mineraler skänker en skön karaktär på vinet. Efter en stilla stund i glaset så träder häststallet och den unkna jordkällaren fram, Bordeauxtouchen vill inte riktigt släppa taget.

Vi fortsätter fascineras av vinet under kvällens lopp. Metalliska inslag, ännu mer jord, svettig sadel tillsammans med skön mörk frukt och perfekt fatintegrering gör att vi blir helt saliga.

Att detta är ett fantastiskt vin råder ingen tvivel om och med tanke på prislappen så….vi tar inte ordet i munnen….men visst är det mycket vin för pengarna. Köprekommendation? Absolut!!!!

SB no: 73175
SEK: 149:-

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Det här har fullständigt passerat under radarn här hemma.

Låter jätteintressant, särskilt med de där bordeauxvibbarna i början.

Kommer att beställas snarast, tackar för tips!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Har länge varit nyfiken på att prova Uva di Troia. Låter verkligen som det är läge nu. Ännu ett vin som gått mig spårlöst förbi om det inte varit för bloggosfären. Stort tack för tipset.

Rhônarna-Micke sa...

Ja, det här är definitivt värt att prova. Vi har druckit det två gånger i närtid och varit positiva vid båda tillfällena.

tryggve.rehn sa...

Låter som ett vin som måste provas. Tack för tipset, och för en bra blogg!
Mvh Tryggve