fredag 23 oktober 2009

Bordeaux vs Napa....and a bottle of champagne!Det är dags för en halvblind provning med representanter från Bordeaux och Napa.

Men, för att komma i rätt sinnesstämning så inleds kvällen med en prestigechampagne från huset "De Venoge".

1993 de Venoge Grand Vin des Princes är Mersaultgul i färgen och doften är fantastiskt komplex med inslag av äpplen i blandade färger, citrus, nougat, hasselnötter och anis. Kort inpå så framträder även en tydlig ton av Calvados vilket signalerar hög mognadsgrad.
Smaken är mycket lång och elegant, sensuellt mjukt och mysigt med en cool attack på tungan med avslutande finstämda syror. Bubblorna är små och fina men försvinner hyfsat fort och karaktären förvandlas mer till ett stilla vin.
Fantastiskt gott men drick nu!

Lite korta noteringar från provningen:


Glas nr 1 doftar kaffe, läder, tobak, rostade fat, stall och lite grön paprika. Smaken är lite örtig med bra längd. Svårtillgängligt sträv, neutralt dov och ganska så sluten.

Efter någon timme så framträder en insmickrande doft av crème brûlée samt en tydlig dos av de här rullade kolaremmarna med en röd kula i mitten man köpte som barn. Tillsammans med en rejäl dos med fotsvett så är detta kvällens vinnare rent doftmässigt. Tveklöst Bordeaux.

Facit: 2006 Château Clerc-MilonGlas nr 2 bjuder på lite mer syltiga toner, lite fatvanilj och pigga mörka bär. Vinet attackerar initialt i gommen men fadar ut i ett lite klent mittparti och slut. Läskande.Under kvällen så växer toner av bränt socker fram och gör doften mer komplett. Tillsammans med hängmörad filé av hästkött och kantarellsås så växer vinet rejält. Det här vinet lyfte sig mest av samtliga provade tillsammans med mat.

Facit: 2004 Château Pontet-Canet


Glas nr 3 är parfymerat med svartvinbärssylt och tallbarr. Friskt och till en början överextraherat dock ej negativt. Alkoholstinn, stor, svulstig med en imponerande fyllighet. Bra längd med inslag av peppar och sötlakrits. Ytterligare luftning nyanserar vinet ytterligare med toner av bränt socker.

Facit: 2005 Shafer One Point Five


Glas nr 4 ger oss ceder, lite sura körsbär, petroleum, tobak, läder och fat. Smaken är fylld av cassis och körsbär. Fylligt, läskande med bra längd. Vinet håller sig i schack hela kvällen och sticker ut som det mest finstämda och balanserade av samtliga viner.

Facit: 2002 Heitz Napa Valley Cabernet Sauvignon
Summa summarum: En riktigt kul provning med riktigt bra viner där Heitz enhetligt röstas fram som kvällens vinnarvinare!

2 kommentarer:

Sybariterna sa...

Låter som en trevlig provning. Det glädjer mig att någon i bloggsfären har provat 1993 de Venoge Grand Vin des Princes eftersom jag har varit lite fundersam om min flaskor är redo. Tror du att de kan ligga lite till eller lutar det åt en trevlig avslutning på 2009?

Rhônarna-Micke sa...

Det VAR en trevlig provning!
Vi rekommenderar ett snart smakprov. Vinet är helt moget och kanske lite "over the hill" enligt vår mening. Skriv gärna och berätta vad ni tyckte.