måndag 7 september 2009

1995 Boizel Joyau de France

När det vankas bröllopsdag så är det läge att kavla upp ärmarna och trolla lite i köket. Vi har givit oss av till svärföräldrarnas gård för lite avkoppling. Ett besök i fiskeboden i Öregrund förser oss med den fisk och de skaldjur som vi behöver. Vi svänger ihop en bricka med ”snacks” som sällskap till den prestige Champagne som skall få sätta livet till.

Vinhuset Boizel startades 1834. Lite efterforskning visar att importören har sammanställt historien alldeles ypperligt och finns att läsa här. Joyau de France (frankrikes pärla) är husets prestige och är en cuvée på 55% Pinot Noir och 45% Chardonnay från blandade Grand Cru och Premier Cru lägen. Den tillverkas bara under särskilt gynnsamma år och vad jag kan se på hemsidan så finns det i nuläget denna 1995 samt en Joyau Rosé 2000. Lite underligt att de inte klämde till 1996 kan man tycka!

Flaskan är vackert kägelformad och etiketten är utformad enligt devisen ”less is more”. Vi ploppar och häller upp; färgen är guldgul med en liten grön nyans. Bubblorna är små och fina. Glaset fylls av en brödig doft med dova röda äpplen och hasselnötter. Den ger ett friskt lite spralligt intryck och vi håller oss ingen längre stund innan vi smakar. I munnen är vinet stort och fylligt med friska syror, livlig mousse och en mycket lång eftersmak som vägrar att släppa taget. Det här är mycket gott och vi drar genast paralleller till Diebolt´s 1999. Den stora skillnaden ligger i att i denna flaska är allt paketerat i sammet och trots alla syror och vitalitet så är det så otroligt mjukt. Smaknoteringarna kompletteras med grapefrukt.

Winespectator ger 92p, Juhlin ger 91p och vi klipper till med skitgott! Sådär; nu har vi kastat lite virke på vår egen brasa för ytterligare inköp av prestiger!

Art.nr: 82042
SEK: 749:-

Inga kommentarer: