lördag 22 augusti 2009

2006 Château d'Armailhac


Bordeaux är inget vanligt förekommande här hemma. Lite underligt maa att det trots allt var dessa viner som lockade oss in i vinvärlden en gång i tiden. Kanske var det upptäckten att det faktiskt fanns viner utanför Bordeaux som föll oss i smaken eller kanske var det en bojkott av de skenande priserna som gjorde att vi prioriterade annat.....därom tviste de lärde.

Nåväl, i kväll korkar vi upp en alldeles för ung (2006) Château d'Armailhac. Den är rankad som Cinquièmes Cru för 154 år sedan och slottet har den senaste tiden fått alltmer lovord. Sedan 1933 ägs slottet av familjen Rothschild.

Doften är rejält knuten till en början och avslöjar endast något unkna toner. Efter 1,5 timme i karaff så har det däremot hänt grejer. Svarta vinbär, ceder, gräs, örter och gummi sänder klockrena Bordeauxsignaler. Vidare finner vi lite vanilj och bläck och någon liten chokladpralin har visst hamnat i glaset också.
I munnen är vinet slankt men strävt, läskande och bittert och sänder definitivt inga insmickrande nya världen-vibbar till mottagaren. Det här är Bordeaux, down to earth!

Under kvällen strömmar en fantastisk cassisdoft ur den smala halsen på Riedelkaraffen, en doft som glasen inte kan kopiera. Dock fortsätter vinet att smakmässigt växa hela kvällen och blir till slut riktigt maffigt. Nästa flaska öppnar vi 2012 och en sak är säker; det blir mer Bordeaux i huset framöver....även i närtid.

SB no: 98218
SEK: 351:-

4 kommentarer:

Vård o Vin sa...

Spännande att få lite info om en flaska man har liggande i källaren...lär väl inte se dagens ljus förrän efter 2012 efter att ha läst ert inlägg. Alltid svårt när man bara har en flaska.

28€ kostade den förresten i Frankrike på Carrefour för knappt ett år sedan.

Rhônarna-Micke sa...

Det vore himla trevligt om Carrefour fanns här hemma....

Vintresserad sa...

Visst saknar men en Carrefour, Leclerc el liknande butik. Risken är väl att inte ens världens största ICA Kvantum skulle ha d'Armailhac på hyllorna...

En annan fråga - har ni en mailadress man kan nå er på?

MVH - Vintresserad (Peter)

Rhônarna-Micke sa...

Hej Peter, du når oss på: rhonarna@yahoo.se