fredag 7 augusti 2009

Leclerc Briant Les Chèvres Pierreuses Premier Cru


Les Chèvres Pierreuses härstammar från en enda vingård i byn Cumières. Byn sägs vara den allra första som skördar i Champagne beroende på att den har ett för regionen varmare mikroklimat.
Druvblandningen är 40% Chardonnay, 40% Pinot Noir, 20% Pinot Meunier.

Vinet jäser varken i ståltank eller på ekfat utan för ovanlighetens skull i ”behållare” av betong eller tegel. Ytterligare en unik skillnad från de flesta champagneproducenter är att man tillämpar s.k. ”co-fermentation”. Det innebär i detta fall att de olika druvsorterna plockas vid ett och samma tillfälle, pressas samtidigt och får därefter även jäsa samtidigt. Pascal Leclerc, ägare, sköter allting helt biodynamiskt.

Färgen är tydligt gul och doften är framträdande med drag av bröd, citrus, fläder och grape. I munnen är vinet fylligt med en behaglig beska och en lång, förförisk eftersmak. Syrorna är rejäla vilket innebär att ett par års avrundning i ryggläge definitivt inte skadar här. Dock, så är det charmigt och supertrevligt redan nu.

Det här är bland de bästa standard cuvéer vi druckit i prisklassen och är hur nöjda som helst att ha hittat en ny husskumpa! Vi beställer fler……

SB no: 87612
SEK: 319:-

Inga kommentarer: