måndag 10 augusti 2009

2007 Crozes-Hermitage Les Launes

Årgång 2006 var en rejäl besvikelse med den perfekta 05:an i färskt minne. Vi jublar därför då vi redan vid karafferingen noterar att Les Launes iom årgång -07 är tillbaka i gammal god stil. Pigg frukt och purunga bär strömmar upp och näsan andas in skogsbär, mogna hallon, violtabletter, anis och blandade örter.

Det är slankt, farligt läskande (drickes i stora klunkar) och extremt väl balanserat. Den långa eftersmaken dröjer sig kvar med ett stänk av vitpeppar som milt ligger och puttrar på tungan.

Det finns vissa viner vars ”gener” framkallar ett sorts fånigt glädjerus, som har en extremt positiv humörhöjande effekt och som får allting att kännas så där skönt okomplicerat. Les Launes, i rätt årgångar, är ett sådant vin.

Nej, det är absolut inte den kvalitetsmässigt sätt bästa Crozes-Hermitage vi har druckit. Men, i all sin enkelhet är den vår absoluta husvinsfavorit och vi är sååå glada att Delas Frères har hittat rätt igen.

SB no: 2800
SEK: 139:-

5 kommentarer:

Syrah sa...

Kul att höra att 2007:an var bra. Jag har också varit lite sne på Les Launes på sistonde, men ärligt talat inte tänkt på årgång. Ska pröva igen!

Håller med om att det finns många bättre Crozar. Delas har några andra helt fantastiska som inte finns på bolaget, vi har den sämsta....

konjären sa...

Hmmm... jag provade samma vin häromdagen, och är inte lika övertygad. Det känns dock snarare som mitt problem än vinets. Jag tycker att doften blir närmast parfymerad i sin fruktighet med blommiga och kryddiga inslag och upplever att det i munnen är ett vin som växer på "bredden" snarare än "djupet". Lite stramare tyglar eller mer mognad för att det skall passa mig, tack så mycket. Hustrun var helnöjd dock, så meningarna går isär här hemma...

Rhônarna-Micke sa...

Vi skulle nog inte se det som vinets eller ditt problem, man är olika kalibrerad bara. Vissa gillar purung frukt, andra vill ha mer mognad. Vi tycker nog att båda alternativen är trevliga, fast på olika sätt och i olika sammanhang.
Beträffande de flesta viner från Crozes-Hermitage så är det dock ungdomens charm som lockar oss mest.

Pettan sa...

Det här vinet gillades! Hur kommer det utvecklas med några år tror ni?

Rhônarna-Micke sa...

Vi har faktiskt provat att korttidslagra några flaskor av tidigare årgångar. Årgång 2005 är helt drickfärdig nu med en betydligt mörkare fruktstruktur.
Men, gillar du vinet som det är nu så är det bara att njuta av dess ungdom. Dock kan du ju spara ett par flaskor och följa med i vinets utveckling....men, förvänta dig inga sensationer.