Självklart klämmer vi in ett besök hos en lokal vinproducent också. En varm eftermiddag beger vi oss till Canava Roussos. Det är öns äldsta vinproducent och de startade redan 1836. Druvorna som odlas är lokala sorter och heter Asyrtiko, Mantilara, Athiri, Aidani och Mavrathiro. Jag sticker inte under stol med att vi inte kan ett jota om dessa druvor; än mindre provat dem; men det gör det hela bara roligare. Vinrankorna odlas praktiskt taget över hela ön av ett antal olika producenter. De binds inte upp utan får ligga nära marken för att klara av den starka solen och hantera de stundtals starka vindarna.
Vin nr 1 heter kort och gott 2007 Santorini och består till 100% av druvan Asyrtiko. Färgen är lite citrongul och doften bjuder på lätt frukt med toner av päron och ananas men det känns överlag ganska parfymerat på ”mormors vis”. Dessutom ligger det ett lock av unkenhet över det hela som drar ned doftintrycken rejält. I munnen är vinet stramt och torrt med måttlig frukt, tyvärr går det unkna draget igenom även här och vi går raskt vidare till nästa vin.
Vin nr 2 är 2003 Nykteri och består också av 100% Asyrtiko. Vinet har legat 6 månader på tank för att sedan ligga på fat på för oss okänd tid. Färgen är även här ljusgul och doften bjuder på en hel del exotisk frukt, nektar, fat och påminner inte så lite om ett Alsace-vin på Pinot-Gris alternativt en stramt hållen Gewurz. Riktigt delikat faktiskt utan att vara parfymerat. I munnen ät likheterna slut och vi bjuds ett torrt och stramt vin som närmast kan liknas med en Alsace Riesling. Det här var ett riktigt trevligt vin.
Vin nr 3, en rosé, heter 2003 Rivari och är gjord på druvorna Mantilaria och Asyrtiko. Färgen är mörkare rosa och doften är förvånansvärt anonym. I munnen är vinet torrt med ett uns av akacia honung samt en del kärnbeska och gelébjörnar. Föga spännande.
Vin nr 5 är ett vitt halvsött vin och heter 1992 Athiri. Druvblandningen är Asyrtiko, Athiri och Aidani. Druvorna plockas väldigt mogna och soltorkas i 15dgr före vinifiering. Färgen är mörkt guldgul och vinet känns ganska visköst. Doften är riktigt fruktig med inslag av honung och torkade aprikoser. Smaken bjuder massor av frukt och honung med en väl avvägd sötma. Detta var riktigt bra. Och vi som tänkte skippa de söta pga värmen…
Vin nr 6 är ett vitt vin som heter 1999 Vinsanto. Druvorna är Asyrtiko, Athiri och Aidani. Druvorna har skördats snudd på övermogna och sedan torkats i solen i 15 dgr. Vinet är fatlagrat. Färgen är guldgul och doften ligger i spektrat torkad/bränd frukt blandat med en rejäl dos vanilj. Smaken ligger i linje med doften, torkade plommon, dadlar och en massa vanilj. Sötman är dock inte alltför framträdande vilken ger pluspoäng, men vi passar på detta vin också.
Sista glaset ut är 2002 Mavrathiro. Det är ett sött rött vin på druvorna Mantilaria, Asyrtiko och Mavrathiro. Druvorna är mycket sent skördade och de har soltorkat i 20dgr. Färgen är mycket mörk och bjuder på massor av torkade russin, dadlar, kanel och nötter. Smaken är helt i linje med dofterna men med för mycket kanel och alldeles för mycket sötma för oss. Pass här med.
Så, hur summerar vi detta? Ja det är alltid kul med nya upplevelser, och det fick vi verkligen. Intrycken av vinerna hade nog varit annorlunda om det inte hade varit 30 grader varmt och de söta vinerna hade definitivt vunnit på matchande tillbehör. Vilka vi köpte med oss, ja det kan nog lätt räknas ut…
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar