söndag 21 juni 2009

2001 Meerlust RubiconDen senaste tidens diskussioner om sydafrikanska viner och deras vara eller icke vara gör att vi i kväll tar tempen på en gammal favorit i form av 2001 Meerlust Rubicon. Vi har förutom denna årgång även provat 2003 & 2004 där 03:an var riktigt trevlig men 04:an gjorde oss rejält besvikna pga allt för tydliga rök och ekfatstoner.

Druvblandningen, klassisk Bordeaux, består av 70% Cabernet Sauvignon, 15% Merlot och 15% Cabernet Franc.
Vinet är lagrat under 24 månader på franska ekfat från Nevers (80% nya) och efter buteljering så låg det ytterligare 24 månader på flaska innan det släpptes till försäljning.

Doften är inbjudande med rejäl frukt; plommon, körsbär, björnbär och hallon. Vidare finner vi ceder, lakrits, smörkola och en behaglig touch av menthol. Blygsamma fat och en total avsaknad av rök är precis som vi minns vinet sedan förra gången.

Rubicon är medelfylligt med en bra längd och behagliga syror och tanniner. Vinet känns fortfarande riktigt ungt och outvecklat, kärvt med en klar avslutande bitterhet. En tydligare ton av cassis smyger sig på under kvällen och gör helhetsintrycket än bättre.

I våra tidiga vinprovarår så var vi väldigt svaga för sydafrikanska bordeauxblends av denna typ och vi tycker fortfarande att det är riktigt gott när vinmakaren lyckas göra sin blend utan massa rost och rök.
Däremot så kan vi i dag tycka att vinerna är lite halvtråkiga och vi får ingen riktig "kick" som vi fick förr i tiden.
Det här var hursomhelst den sista 01:an så nu har vi bara -03 kvar i hyllorna. Dessa väntar vi med ett par år....

Årgång 2005 finns nu på hyllorna i SB's butiker. Någon som smakat?

1 kommentar:

Vintresserad sa...

Hej, kul att läsa. Vi har druckit ett antal årgångar tbaka till 1989 av Rubicon. För det allra mesta är det ett gott vin med bra frukt och viss komplexitet. Dock viss flaskvariation. Tål lagring bättre än man skulle tro. Har dock varken 04a eller 05 hemma, men ngn 03a. Vi får se om 2001 och 2003 kan övertyga så pass att vi även handlar senare årgångar.