tisdag 26 maj 2009

2005 Château Montus

Vi köpte på oss ett gäng flaskor av denna yngling i februari 2008. Ett tidigt ”barnarov” bekräftade övertygelsen att det finns mer att hämta med lite lagring. Nu 16 månader senare så är det dags att avlägsna tätskiktet av kork och kontrollera innehållet i skattkistan.

Alain Brumont köpte gården 1980 med den fasta övertygelsen att den besitter en ypperlig terroir med sina ler/sten-jordar. Druvblandningen är 85% tannat och 15% Cabernet Sauvignon. Skalmaceration i 3-6veckor samt malolaktisk jäsning. Lagringen har sedan skett på sin fällning i 12-14 månader där huvuddelen var nya fat (80%) och resterande av äldre snitt. Buteljering har sedan utförts utan filtrering.

Färgen i glaset är mörkt blåröd och det råder inga större tvivel om att vi har landat i Madiran. Doften bjuder på fat, svettig gympasko (som sedan vädras bort), en hel del mörka bär i form av blåbär och björnbär. Vidare har vi en klassisk kryddlåda, tobak, ceder och avslutar med både höloge och stall. Detta är mycket delikata sniffar vi bjuds och vi väntar inte med att smaka.

I munnen är vinet stort och fylligt med en mycket bra struktur, de argsinta tanninerna hålls på mattan och alkoholen är inte heller dominant. Doftintrycken går igen i smaken, möjligtvis kompletterat med en knippe örter. Detta är riktigt bra. Ryggläget har gynnat vinet ordenligt.

Vinet kommer hålla många år till men det är så pass bra nu att vi kommer konsumera våra flaskor inom de närmsta 2 åren.

Art.nr: N/A
SEK: 159:-

4 kommentarer:

Tommy sa...

Suck, jag har 03, 04 och 06 men en lucka för 05. Det svider när jag läser detta. Jag provade den med munskänkarna när den just släppts och då vrenskades den å det grövsta - sedan var den slut på SB. -03 provades för ett tag sedan och är mycket god nu.

Rhônarna-Andreas sa...

Ja så där är det ganska ofta tyvärr. Själv fick jag inte tag i några -06. Men skitsamma, det finns så sjukt mycket annat att prova och lära sig så ingen idé att misströsta.

/Andreas

Mats L sa...

Kul att det var bra! Jag köpte en låda Montus 2005 och de ligger och vilar i källaren. Jag har inte blivit färdig till att dricka den och jag trodde att den skulle behöva flera år till. Var det mycket doft redan, eller bara en föraning?

Rhônarna-Andreas sa...

Jag uppfattade inte vinet som slutet även om det kanske inte var övergeneröst. Det var väldigt "lagom" i intensitet för både smak och doft.