tisdag 12 maj 2009

1999 Diebolt-Vallois Blanc de Blancs


Så här när sommaren står för dörren så kommer också suget efter lite bättre bubbliga upplevelser. Killarna på passagen rekommenderar starkt en flaska från Jacques Diebolt som ett utmärkt komplement till skaldjur. Chardonnay-druvorna kommer från Grand Cru-klassade sluttningar ovan Cramant. Jäsning på fat , därefter malolaktisk jäsning för att sedan buteljeras och jäsa ytterligare en gång. Slutligen ligger vinet 24mån på sin jästfällning.

Färgen är ljusgul i glasen och vi bjuds på en härlig mousse med små fina bubblor. Doften är mycket trevlig och bjuder på gul/gröna torra äpplen, en fin brödighet samt hasselnötter.

I munnen är vinet torrt och läskande med höga härliga syror. Här känns nötterna snarare rostade och äpplena drar mer åt det gröna hållet. Vidare finner vi grape och ljusa blommor.

Detta är riktigt gott och sitter som en smäck till skaldjuren. Faktiskt en av de bästa vi provat på länge. Lagersaldona talar för att den intresserade kan hitta ett par flaskor framöver.
Art.nr: 96995

SEK: 459:-

2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Visst var det gott!

Inte för att vara besserwisser, men druvorna till det här vinet kommer, allt enligt gårdens hemsida, bara till en liten del från Cramant och den huvudsakliga klassningen är premier cru.

Mer Diebolt åt folket. Förresten, vi fick visst alla flaskorna från 1999....

Rhônarna-Andreas sa...

Se där, felaktigheter i källmaterialet. Plockade info:n från importörens hemsida utan att dubbelkolla, så kan det gå! För övrigt som du skriver ett jättegott vin.