måndag 25 maj 2009

2004 Jordan Cabernet Sauvignon Alexander Valley

Crush Wine & Spirits i New York har vi plockat upp ett antal flaskor av en gammal favorit från Jordan Winery i Alexander Valley, Jordan Cabernet Sauvignon. Druvblandningen är Cabernet Sauvignon 76%, Merlot 18%, Petit Verdot 4% och Cabernet Franc 2%.

Efter 16 dagars jäsning så spenderade vinet fyra veckor i stora, stående ekfat för den malolaktiska jäsningen. Vinet lagrades sedan i 12 månader på 62% franska och 38% amerikanska små ekfat. Efter ytterligare 3 månaders lagring i stående ekfat så buteljerades vinet och hölls sedan i 18 månader innan det släpptes ut på marknaden.

Jordan Cabernet Sauvignon är mörkt, finstämt rött i glaset med behagliga toner av cassis, körsbär, ceder, lakrits, fat och lite vanilj. Vi doftar länge och väl och njuter av den insmickrande doften av californisk cabbe, som gjord för våra doftpreferenser.

Smaken är lång, medelfyllig och ger en behagligt stram känsla i gommen. Det här är tanniner som ömsom smeker, ömsom retar. Vinet är väl balanserat och är typiskt Jordan-elegant, avslutningen ger oss viss karakteristisk kärnbitterhet.

Doften drar under kvällen mot än fruktigare toner och några brända hallonbåtar seglar in. Det här är en fröjd att dricka och inga tilltugg får förstöra denna högtidsstund.

Resterande flaskor ska vi försöka spara ett tag för att se om vi kan odla fram ytterligare mognadstoner. I jämförelse med 03:an som vi drack för en tid sedan så känns det här i viss mån slankare, kanske händer det roligheter med tiden?

2 kommentarer:

Vinösa Sällskapet sa...

Vad kul, att se ett gammalt "kultvin" dyka upp igen. En kompis bodde i Los Angeles i början på 80-talet och släpade hem ett antal Jordan -78. Det var ett riktigt bra vin. Senare dök vi på ett sent 80-talsvin men då hade det tappat stilen lite tyckte vi. Kul att ni uppskattade 04:an. Dyker den upp någonstans där jag är, så ska jag prova den. Tack för återblicken.

Rhônarna-Micke sa...

Jag vill minnas att den första årgången vi drack var -89 och det bör ha varit runt 1995. Då slank det nog ned en halv låda och vi föll pladask.
Har provat det i omgångar sedan dess och vi har alltid varit helnöjda.
Kul med er vinklubb, inte illa att ha hållit igång så länge!