torsdag 2 februari 2012

En skön kväll på Hornsgatan

Det händer inte ofta men när det händer så blir det tydligen så här bra. Vi har samlats ett gäng grabbar för att äta och dricka gott. Vi kör igång direkt och kvällen inleds med en inte helt oansenligt mängd löjrom samt ett trepack 02:or:


2002 Bollinger La Grande Année
Över 60% Pinot Noir och resten Chardonnay. Fantastisk vitalitet med framträdande gröna äpplen. Fyllig och elegant med härligt skön eftersmak. Äpplena drar med lite luft snabbt åt det gul/röda hållet vilket i kombination med försvinnande bubblor gör att vi upplever en rekordsnabb förvandling från ungdomlig fräschör till tydliga mognadsdrag. Häftigt!

2002 Jacquesson Brut Millésime
Även här är Pinot Noir i fokus med nästan 60%, Chardonnay står för resten. Mer anonym i doften än Bollingern. Rödfriskiga äpplen, citrus och samt lite inslag av knallpulver. Rejäla syror och något oborstad. Riktig bra även denna.

2002 Pierre Gimonnet Brut Special Club Millésime de Collection
100% Chardonnay. Ultraskön mousse. Röda äpplen, bröd och nötnougat. Slank med framträdande, matkrävande beska och bra längd. Rejäl kryddighet som ligger och puttrar på tungan.


Till den gudomliga råbiffen serveras det Riesling från Reingau i en läcker magnumbutelj.


2005 Geheimrat J Riesling Spätlese Trocken
Perfekt mogen, väl balanserad med kraftiga inslag av flygfotogen, insmickrande petroleumtoner och gummistövlar a la Tretorn. Härlig matchning med maten. Försvann i en rasande fart, trots flaskstorleken. Producent Weinguter Wegeler.


Dags för tonfiskcarpaccio med pilgrimsmussla och till det lite vitt från Côte de Beaune, Bourgogne.


2007 Puligny-Montrachet Les Folatières, Vincent Girardin
Doften är stor och fyllig, rund och harmonisk. Snyggt integrerade rostade fat, smör samt inslag av citronmeliss. Riktigt bra till maten, hade dock gärna även avnjuitit ett glas på egen hand men ingen magnum här inte….


Huvudrätten består av Biff Wellington med tryffelrisotto och till detta serveras ett batteri av röda.


2005 Corison Kronos
Napa Valley & 100% Cabernet Sauvignon. Stor kraftig doft med framträdande fat och rejält fruktpackat med parfymerad kirsch/cassis. Tung, kraftig & komplex karaktär och för de som gillar mycket av allt är det här en riktig vinnare.


2006 Château Ducru-Beaucaillou, Saint-Julien
Äntligen lite skön Bordeaux, med Cabernet Sauvignon 75% & Merlot 25%. Doft av svarta vinbär, grön paprika, ceder, växelmynt och mysiga grusdammsmineraler. Framträdande tanniner, strävt och matkrävande men ändå flirtigt ungt. Försvinnande gott….


2003 Barbaresco Falletto, Bruno Giacosa
Kvällens röda åldring hämtas från Piemonte. Vi bjuds på ett förföriskt doftpotpuri av klassiskt torkade rosor, nypon, lösningsmedel, svart te samt ett stycke gigantisk svampskog. Det är smekande slankt men ändå med rejäl skjuts. Kvällens definitiva vinnare, inte minst i kombination med den läckra risotton.


2007 Andrew Will Champoux Vineyard
Washington State. 52% cabernet franc, 21% merlot, 19% cabernet sauvignon samt 8% petit verdot. Serveras lite väl sval. Doften domineras av körsbär och vanilj och är lite stjälkigt gräsig. Gomintrycket är kompakt och strävt med rejäla tanniner. Riktigt bra redan nu men bör leverera hela sin kapacitet efter några år på rygg. Trevlig bekantskap!

Ett stort tack till värden för en jäkligt trevlig kväll!

Inga kommentarer: