tisdag 10 januari 2012

2008 Zaglia Refosco dal Peduncolo Rosso Riserva


Till skillnad från de flesta andra svenska vinbloggar så har vi ingen relation med (mannen, myten, legenden?) Carlo Merolli som på hyfsad kort tid (google kalenderresearch) har gjort sig känd som en kvalitetsleverantör utan dess like. Anledningen till vår passivitet är…..ingen, vi har helt enkelt aldrig beställt nåt – simple as that! När vi via ett mail blir erbjudna en flaska rött ”kvalitetsvin” för 69 pix så blir vi så nyfikna att leverans ”numero uno” från CM är ett faktum. I kväll dricker vi således Giorgio Zaglias ”Refosco dal peduncolo rosso” Riserva från Latisana, Friulien.

Direkt ur flaska är doften kryddig och ger oss omedelbart ett litet piemontiskt acetonstick. Det doftar unket och lite gräsigt och frukten är initialt svårdefinierad. Även om första intrycket är spännande (vår erfarenhet av druvan är kraftigt begränsad) så är upplevelsen knappast förförisk (…..tänker….flaskan kostar bara 69…..flaskan kostar bara 69…..flaskan kostar bara 69…).

I munnen känner vi av rejäla tanniner och sköna kindstramande syror. Vinet är definitivt mer i balans än vad doften avslöjade och vi höjer, positivt överraskade, på ögonbrynen. Redan efter första sippen så inser vi vad Carlo är ute efter och vi lägger omgående handen på hjärtat och erkänner att detta är väldigt mycket vin för pengarna.

Med lite luft så avslöjar sig lite toscanska surkörsbär, julkryddor, muskot och ett lite ungtobak. Vinet mjuknar på ett charmigt sätt under kvällen och helhetsintrycket blir med råge godkänt. Vi lyfter på hatten och tackar för smakprovet. Kommande beställningar kommer definitivt drygas ut med flera av denna sort.

Andra som provat kan ni läsa om här och här.

Inga kommentarer: