söndag 1 januari 2012

Thierry Perrion Cuvée Prestige Grand Cru NV


Ni har hört historien förr….om Jesscia Perrion som förmodligen är den enda svenska som är verksam i Champagne. Hon kom dit för att förkovra sig i franska, men träffade Thierry. Hon gifte sig och blev kvar i byn Verzenay nära Reims, där hon och Thierry övertog hans föräldrars vingård. Produktionen är inte stor, endast ca 8.000 flaskor. Vingården i Verzenay är planterad med 100% pinot noir. Den chardonnay som används kommer från Avize. Båda dessa byar är Grand Cru klassade. De äger även en vingård i Premier Cru byn Trepail, vars druvor säljes till de stora champagnehusen.

Genom nära bekanta har vi en direktlina till Jessica varför vi vid ett flertal tillfällen fått den äran att avnjuta deras champagne. Perrion gör i dag tre olika sorters champagne; Brut Tradition (standard cuvéen), Cuvée Prestige (som vi dricker i dag) samt en demi-sec.

Cuvée Prestige är en champagne bestående av 90% Pinot Noir (varav 10% av dessa är lagrade på ekfat) och 10% chardonnay-druvor. Doften är full av gröna äpplen och citrusfrukter som tillsammans med en fin brödighet ger en behaglig näsa. En härlig mousse och rejäla syror som gör att det stramar ganska så friskt i kinderna. Det är ungt men ack så vitalt med både elegans och finess.

Att kunna ha detta som husskumpa känns lyxigt och möjliggörs endast pga vägar förbi monopolets garn.

Inga kommentarer: