söndag 4 september 2011

2007 Clos du Mont-Olivet Chateauneuf-du-Pape


Vi gör ett nytt försök att komma ur vår bloggcoma. Till hjälp har vi en 2007 Clos du Mont-Olivet från ”Les Fils de Joseph Sabon”.

Druvblandningen är 80% Grenache, 10% Syrah, 6% Mourvedre. Övriga 4% är fördelade på Counoise, Vaccarese, Muscardin, Terret Noir, Picpoul Noir och Cinsault.

Karaffen avslöjar en förföriskt ren och friskt fräsch doft av både saftiga hallon och jordgubbar. Doften är laddad med grusdammsmineraler, hallon- och lakritsbåtar samt syltade apelsinskal. Det här går vi igång på 7 dagar i veckan, herregud så insmickrande!

Gomkänslan är mjuk, rund och len, allt inpackat i en hinna av sötlakrits. Tanninerna är silkigt smekande och den långa eftersmaken avslutas på ett bittercharmigt sätt.

Vi bjuds på en kryddig upplevelse och visst anar man ett litet alkoholstick i näsan men det stör inte alls. I välluftad form så drar tonerna mer åt äppelpaj och bränt socker men vi hittar även svamp och sydfransk vegetation.

Mineralerna är rejält framträdande. Känslan att slicka på en sten är inte långt borta.
Det här är strålande briljant och precis vad vi behövde i kväll. Nu blir man nyfiken på att prova 2007 La Cuvée du Papet men den får nog ligga till sig ytterligare några år.

Inga kommentarer: