söndag 8 maj 2011

2007 Ferrer Bobet Priorat


Det här drack vi någon flaska av i årgång 2006 med enbart positiva intryck. När så 2007 dyker upp så är vi förstås tvungna att prova igen. Ferrer Bobet är ett nystartat hus med endast ett par producerade årgångar. Mer finns att läsa här.
Druvblandningen består av 61% Cariñena, 37% Garnacha och 2% Cabernet Sauvignon..

Doften är initialt knuten men öppnar snart upp sig på bred front; Plommon, björnbär, likördoppade körsbärspraliner, anis, mandelmassa, vanilj, kokos och ungefär ett ton grusiga mineraler.
Röda viner från Priorat har ofta en väl tilltagen alkohol. Det här är inget undantag vilket visar sig i lite störande stick i näsan. Så fort vi inte snurrar vinet i glaset så tar doften av bränt, karamelliserat socker över helt och hållet.

Vinet är rejält fylligt och alkoholhettan visar sig till en början även i smaken. Vi anar en viss sötma och det är ett rejält citrusbett i syrorna. Eftersmaken är ofantligt lång och inbjudande vilket får oss att ta riktigt långa och djupa klunkar.
Det här är viner som är mäktiga och mättande och ofta kräver sitt tilltugg. I detta fall så räcker det med en bit Manchego som inte helt överraskande blir en lysande sparringpartner.

Årgång 2007 levererar med råge och vi kommer med spänning att följa denna lovande producents framtida projekt. Vi har förstått att det planteras både det ena och andra på den sparsamt utnyttjade arealen.

Vi blir även förstås väldigt nyfikna på att prova toppvinet Selecció Especial…..

SB nr: 92098
SEK: 295:-

Inga kommentarer: