lördag 16 april 2011

2008 Monrosso Chianti vs 2007 Monsanto Chianti Classico


I kväll ställer vi 2 st välbloggade viner från Castello di Monsanto mot väggen.

2008 Monrosso Chianti
Druvblandning: Sangiovese 80%, 15% Canaiolo och 5% Colorino

Vi möts av en fruktig doft där det framför allt är surkörsbär som ger sig till känna. I övrigt så finner vi grillkol, gummi, läder, tändsticksplån och tobak.

Munkänslan är relativt slank med medhårs strykande tanniner. Mittpartiet är något vattnigt men med en ganska så lång eftersmak. De gröna dragen är påtagliga i eftersmaken och vi noterar att alkoholen inte är helt integrerad utan ligger och bränner en bit ner i gommen.

Med lite ytterligare luft så harmoniseras intrycken och frukten tränger bort de lite kärva dragen. Dag 2 är bäst och nu så är alla komponenter på plats….med undantag för den fortsatta, lite brännande, alkoholen. Eftersmaken är fortsatt lite grön och stjälkig och gummitonerna vägrar släppa sitt grepp.

Det här är mycket vin för pengarna och långt ifrån de ofta trista ”modernist chiantis” i motsvarande prisklass som man finner i raderna långa på SB’s hyllor. Det är dricker vi gärna igen…..

SB nr: 71655
SEK: 99:-

2007 Monsanto Chianti Classico
Druvblandning: Sangiovese 90%, 5% Canaiolo & 5% Colorino

Här hittar vi mer nyanserade toner av lite mognare körsbär samt även marabou mjölkchoklad, vanilj, lakrits, kaffe och gummi.
Doften är rejält insmickrande och att detta är det lite exklusivare vinet i duon råder ingen tvekan om.

Det stramar rejält i gommen och upplevs som väldigt elakt för att vara en Chianti Classico. Det vattniga mittpartiet som vi upplevde hos lillebror ersätts av en skönt komprimerad käftsmäll som varar från start till mål . Eftersmaken är lång med rejäla syror som ringer kvar länge och avslutar med en intensiv kärnbeska. Det är ett jäkla trycka i detta och en av de häftigaste upplevelser vi har haft beträffande Sangiovese i den här prisklassen.

Vi tycker att detta är en sanslöst trevlig ursprungstypisk Chianti Classico, fullpackad med härliga upplevelser och dessutom med en riktigt bra lagringspotential. Det här köper vi självklart mer av!
Utan våra grannbloggare så hade detta passerat obemärkt förbi…..så…tack, tack, tack!

SB nr: 71654
SEK: 199:-

1 kommentar:

lasse sa...

Gå vidare till castell in villa yta att passera gå