Vad är det vi har framför oss? En lillebror till "La Chapelle" eller en lillebror till "La petite Chapelle"? Informationen på nätet är = 0 och vi orkar inte luska vidare utan korkar helt enkelt upp och gör upp med innehållet.
Klassiska björnbär och skogsbär strömmar omgående upp ur karaffen och ackompanjeras snart av insmickrande blåbärsglass. Någon halvtimmes extra luftning bidrar med After Eight och romrussin samt lite negativ alkoholhetta (14%).
Ett smakprov i samma veva visar på ett rejält ungt vin som ger ett oförlöst (Kronstam?) intryck. Kroppen är slank och frukten lyser med sin frånvaro. Våra intryck är metall och kärnbeska i kombination med störande alkohol.
Nä, det här håller inte. Ställ åt sidan och ge minst 2 timmars ytterligare luftning.
När vi under kvällen åter närmar oss vinet så har det hänt saker. Den pigga, unga frukten har ersatts av ett mer moget intryck. Vi hittar tallbar, charkuterier, svarta oliver, anis samt vitpeppar. I gommen är vinet rejält mycket fylligare med en helt annan längd och eftersmak. Luftningen har gjort underverk och helhetsintrycket blir helt plötsligt klart godkänt.
Imponerade? Nä egentligen inte, utan mer nyfikna på historien kring vinet. Någon som kan berätta mer? Jaboulet's hemsida förtäljer nämligen nada!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Internet ger inte alla svar… Att ni som gillar detta magnifika område inte har John Livingstone-Learmonths bok ”The Wines of the Northern Rhône”!
Där finns svaret: Chapelle är förstavinet och det vin som inte duger går till Petite Chapelle. Druvorna är från deras egna vingårdar.
De gör en annan Hermitage med köpta druvor, eller druvor från eget om det finns något kvar efter Chapelle/Petit Chapelle. Den har tidigare endast kallats ”Hermitage”. 1990 gjordes den som "Pied de la Côte". 2001 bytte den namn till "Le Taurobole".
Jag kan inte komma ihåg att jag provat den, om jag inte provat den när jag besökt Jaboulet förstås.
Tack för informationen. Ja, varför har vi inte den boken?! Alltid saknas det nåt :-)
Ditt svar är i linje med hur vi upplevde vinet. Frågan är varför man överhuvudtaget gör såna här viner? Trist att erkända producenter känner sig tvungna att prångla ut en massa utfyllnadsviner. Vi har sett det förr.....
Skicka en kommentar