onsdag 25 juni 2008

2005 Dutton Goldfield Chardonnay

Vad skulle kunna passa till grillad entrécote med beardsnas och potatissallad; ett vitt vin såklart! Dock inte vilket som helst, vi kör amerikanskt, torrt med en fyllighet på kl 6 och syra på kl 9. Kommer det att palla den feta såsen och det grillade köttet?

Vinet är gjort på 100% chardonnay och kommer från Russian River Valley. Dutton Goldfield planterade sina första druvor 1964 och man började sälja kraftfulla viner på 80-talet.

Färgen i glaset är gul, vinet visar upp fina tårar längs glaskanten. Doften är mustig med solklara ekfat, tropiska frukter och lite vanilj. Klart inbjudande!

I munnen är vinet verkligen fylligt med kraftig syra, vitpeppar, drag av smör samt en mycket lång eftersmak. Klart matkrävande men ändå delikat torrt. Fatlagringen är påtaglig men inte störande, snarare härligt integrerad. Tropisk frukt ligger och spelar i mittpartiet. Detta är häftigt!

Så vad säger man som sammanfattning; ja det var inte sista gången vi drack vitt till kött. detta skall vi spinna vidare på, redan på fredag!!!

Art.nr: 99273
SEK: 284:-

1 kommentar:

Andreas sa...

Testade vinet igen tillsammans med en anklevertoast med knapergrillad, smulad bacon samt rödlökscumberland. Helt lysande!!