tisdag 2 mars 2010

2001 Clos des Papes

Det har nu blivit dags att ta tempen på ett av de inköp som vi har tillskansat oss en gång i tiden. Vi tar mod till oss och ploppar upp en flaska 2001 Clos des Papes. Korkångesten är såklart närvarande men det skall visa sig att vi snabbt kommer på andra tankar.

Druvblandningen är 65% Grenache, 20% Mourvédre, 10% Syrah och 5% Counoise. Skördeuttaget ligger på 27hl/ha, vinet lagras i foudres och filteras inte.

Vinets färg drar åt tegel med vit kant. Vinet är orent/lite fällning är närvarande. Stora fina tårar avtecknar sig i kuporna.

Doften är stor och imponerande med burgundiska drag. Vi finner svamp/champinjoner, kryddlåda och örter. Frukten domineras av mjuka körsbär och följs upp av hallon och ett uns jordgubbar. Vidare finner vi salt och sötlakrits, färskskuren chili, fänkål och läder. Underbart!

I munnen är vinet silkesmjukt, elegant och samtidigt fylligt med en enorm längd. Det känns nästan som en oändlig röd matta rullas ut och vi undrar nästan om vi någonsin kommer fram till mattkanten. Doftintrycken kompletteras med vitpeppar, fat och körsbär. Syrorna är klart behagliga utan att kännas tama. Tanninerna drar åt det sandiga hållet. Detta är fantastiskt gott samtidigt som vi inte på något sätt kan se att det skulle peaka nu. Vi kommer att komma tillbaka till denna årgång om ytterligare ett par år.

Art.nr: N/A
SEK: N/A

7 kommentarer:

Chambertin sa...

Kul att höra att 01:an rör på sig !

Drack en för knappt ett år sedan och tyckte då att den fortfarande var väldigt sluten (liksom en del andra 01:or från Châteauneuf, bl.a Bosquet des papes "Chante Le Mèrle").

Köpte några flaskor av -00 och -01 Clos des Papes på våren 2004 och -00 har i stort sett varit öppen och tillgänglig hela tiden. 01:orna däremot var öppna och goda precis i början men för mig slutna i 3-4 år nu.

/Henrik

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, jag uppfattade inte alls vinet som slutet, det uppvisade en fin doftpalett! Men som jag skrev så uppfattade jag att vinet har långt kvar att leva. Jag skall tillägga att de första 3 åren i min ägo så hade jag ingen vinkyl, de låg mao i rumstemp vilket kan ha påskyndat mognaden
/Andreas

Frankofilen sa...

Jag älskade 2001 Clos des Paes i höstas. Sablar, så fin den blivit. Blir intressant att se hur de senaste årgångarna utvecklar sig med tanke på all diskussion om stiländring. Fick ni tag på några nollsjuor?

Rhônarna-Andreas sa...

ja vi har möjlighet att komma tillbaka till -01 ytterligare en gång. Närmast till hands ligger den sista flaskan från -02 som inte skall ha mera ryggläge. Gällande -07 så köpte vi de kvoterade 4st. Tyvärr så har det blivit ett extremt hypat vin både prismässigt och efterfrågan. Var tvungen att ta ledigt från jobbet och rulla ned med lilltjejen i vagnen i snö och blåst för en halvtimmes köande. Dock är jag övertygad om att man har igen det nånsatns från 2014 och framåt. :)

Frankofilen sa...

En halvtimmes kö är väl kanske ändå ok? Själv kunde jag inte komma från, som tur är har man vänliga kompisar som kunde ;-)

Det känns ju rätt lockande att prova en nollsjua snart, men visst borde man vänta...

Kayaker sa...

Det låter trevligt. Mitt 6-pack 2007:or får nog ligga till sig ett tag...

Franko: 11/11 är det magiska datumet. Klura på den! :-)

Frankofilen sa...

Hmm 11/11 är det magiska datumet?
Jag som läst Dan Browns "Lost Symbol" på skidsemestern känner hur hjärnan skrumpnat ihop. Låter som lite lång framförhållning för en provning... Men vänta nu... 11/11.. dagen efter Mårtensafton... frimurare...Påvar... gaah. Är det en rotdag?