onsdag 24 februari 2010

2005 Jordan Cabernet Sauvignon Alexander Valley

Vi hyser en förkärlek till Jordan Vineyard & Winery från Alexander Valley. Detta beror på en romans som inleddes i mitten av 90-talet och som sedan etsat sig fast i både sinne och själ. Att flaskorna är svåra att få tag på, i alla fall på den europeiska kontinenten, skänker ytterligare mystik kring vinerna. Kvällens Jordan Cabernet Sauvignon har vi plockat upp under vår senaste USA-tripp. Druvblandningen är 76% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 5% Petit Verdot.

Initialt är doften väl anonym och rejält knuten. Framträdande fat gör sig tillkänna tillsammans med svartmörk frukt och pepparlika kryddor.
Vi möts av en påtaglig strävhet och en tilltalande längd men upplever vinet som väl smalt och utan nyanser. Skönt att störande vaniljinslag lyser med sin frånvaro. LUFT!!!!

När vi två timmar senare närmar oss karaffen så åker mungiporna upp igen. Nu vankas det cassis, björnbär och ännu mer bär. Vilken härlig fruktkaskad!
Framträdande svarta vinbär tillsammans med lite jordiga mineraler, elegant men med viss alkoholhetta i eftersmaken. Det är bra mycket mer trycka i årgång 2005 jämfört med tidigare år..

Under kvällen kommer lite gröna inslag fram i både doft och smak som på något sätt kompletterar upplevelsen. Det är en njutning att följa utvecklingen i glas och karaff!

Jordan är inte en kaxig californisk cabbe som knockar en med sina muskler utan ett elegant och finstämt hantverk som sitter som en sportkeps twentyfourseven, alla dagar i veckan, 365 dagar om året. I alla fall hos oss…..

Inga kommentarer: