tisdag 14 juli 2009

Viner i juli

Så här till sommaren så är det mycket som pockar på uppmärksamhet vilket raskt leder till att anteckningarna i vinboken snabbt hopar sig. Dags att råda bot på detta och riva av ett par blad.

Först ut är 2005 CdP Mas de Boislauzon. Här bjuds vi på en mörkröd färg i glaset och näsan sniffar upp svarta oliver, kryddlåda, söta körsbär och barrskog. I munnen kompletteras intrycken av drösvis med sötlakrits, örter, fina fat och en barrskog som för tankarna bort till Gigondas. Syrorna är bra och tanninerna är det bra drag på, vilket förstärktes efter ca en timme i karaffen.
Vi gillar detta skarpt men vi är rörande ense om att det ligger smakmässigt närmare Gigondas än CdP.

Art.nr: 96688
SEK: 347:-

Nästa vin av stapeln är 2006 Pira Barbera d´Alba. Vinet öppnades som ”sippvin” när vi stod och brassade middag vilket visade sig vara alldeles utmärkt. Färgen är mörkröd.
Doften ger klassiska mörka körsbär, plommon, marsipan och fat. I munnen är vinet medelfylligt, rejält kryddigt med en slank och elegant kropp. Tanninerna är inte särskilt påtagliga och bilden kompletteras med en näve surkörsbär. Italienskt kallskuret figurerar utmärkt som tilltugg.

Art.nr: 99953
SEK: 199:-
2003 Scrimaglio Barbaresco. Detta vin drog lite blandade recensioner när det kom. Vi gillade det dock skarpt och detta är sista flaskan ut.
Färgen är ljusröd med tegel och en liten brun ton som av russin. Doften, som är ganska stor, bjuder på rosor, moreller, viss sötma och undervegetation. Alkoholen är lite stickig tillsammans med lite aceton men vägs upp av både fikon, lite rostade toner samt vita russin.
Smaken är medelfyllig och rejält sträv med påtagliga tanniner. Eftersmaken är lång och spelar länge på sidorna av tungan. Detta var precis så gott som vi mindes det och det gjorde ingen i sällskapet besviken.

Art.nr: N/A
SEK: 189:-

2006 CdP Cuveé du Vatican. Återigen hamnar vi i södra Rhone och Chateauneuf, hur kan det komma sig? Här möts vi av ett mycket mörkt vin som signalerar kraft snarare än elegans. Vi släpper genast eventuella burgundiska förväntningar och byter ut dem mot mera Madiran-styrda associationer. Doften som även den spelar offensivt ger mogna boysenbär, finska sötlakrits, ett knippe provencalska örter och mörka körsbär. Alkoholen är lite stickig (15%) men efter luftning lugnar den ned sig och vi finner både bigarråer och barrskog.
I munnen är vinet stort och fylligt med en mer framträdande barrskogskomponent än i doften. Kryddigheten är delikat och tanniner och strävhet infriar våra Madiran´ska förväntningar. Vinet brukas med fördel till kraftiga vilträtter.

Art.nr: 96942
SEK: 283:-
2005 Il Sasso. När detta vin kom i mars -08 var vi mycket förtjusta och köpte på oss ett antal flaskor. Detta är sista flaskan ut och förväntningarna är på topp. Druvblandningen är 70 % sangiovese, 20 % cabernet sauvignon och 10 % merlot.
Färgen är djupt mörkröd med vit kant. Doften som är inbjudande bjuder på örter, mosade körsbär, fat, kryddlåda, plommon och anis. Smaken är fyllig med tilltagen längd, bra bett i både strävhet och tanniner. Körsbär dominerar tillsammans med både kryddor och fat. Men det sticker igenom en ganska otrevlig kärnbeska genom hela smakupplevelsen. Detta tilltar vad tiden lider och det är inget som vi minns från vinets ungdom. Nja det blir nog tummen ner denna gång men vi ser fram emot att testa -06:an som vi inte borde vänta alltför länge med.

Art.nr: N/A
SEK: 229:-
2005 CdP Clos du Mont Olivet (Vit). Detta vin köptes troligtvis in under 06/07 och har legat bortglömt ett tag. Druvblandningen borde efter lite efterforskning vara 30% Clairette, 30% Bourboulenc, 25% Roussanne och 15% Grenache Blanc. Jag är ibland ganska svag för dessa sällsynta flaskor, trots de låga syrorna, men de brukar då ha en större andel Rousanne som tilltalar mig. Färgen är ljusgul med en grön ton. Smaken domineras av päronsplit, men har bra sällskap av vita blommor, krusbär och päronsoda. I munnen är vinet medelfylligt med låga syror, smaken ger syrliga gula äpplen, krusbär och avslutar med williamspäron. Nej detta imponerar inte och väger man in priset så blir det tummen ner. Dags att ta fram en av de vita La Nerthe vi köpte till slaktbänken för att avgöra om de skall få inneha de åtråvärda lagringsplatserna.

Art.nr: N/A
SEK: ca 300:-

1998 Grongnet Special Club. Dags för Champagne och skaldjur igen. Ibland plockar man fram en flaska från hyllorna utan att göra några efterforskningar först. Motiveringen är snarare att nu är det din tur, vilket skulle visa sig vara oklokt. Färgen är guldgul och bubblorna är ganska så små. Doftspektrat rör sig inom färgen gul och domineras av dito äpplen och päron. Vidare måttlig brödighet, lite nötter och jäst. Intrycket är ett mycket moget vin. Smaken som känns något grov bjuder på samma påtagligt gula frukt, är medelstramt med måttliga/låga syror . I övrigt går dofterna igen i smaken. Matchningen med de nykokta skalisarna är dock riktigt dålig, främst beroende på syrorna och därefter de gula päronen. Detta vin är väldigt moget och gott att sippa på alléna, men konsumera i närtid.

Art.nr: 97724
SEK: 384:-

Comte Audoin de Dampierre Grand Vintage 2002. Sist ut denna gång är en flaska Champagne som avnjöts tillsammans med lite lättsaltade lantchips. Druvorna är både Chardonnay och Pinot noir. Färgen är ljusgul med en grön ton. I näsan är vinet friskt och fruktigt med lite rött äpple och mycket grönt äpple. Vidare finner vi delikata nötter och brioche. Smaken är fyllig och torr med lång eftersmak. Vi finner unga gula äpplen, hasselnötter och rostat bröd tillsammans med bra syror och dito mineralitet. Detta är väldigt gott och gör ett bra jobb som ersättare för den Diebolt vi egentligen var ute efter.

Art.nr: 7445
SEK: 459:-

2 kommentarer:

konjären sa...

Hmmm... Jag provade Grongnet -98 för en tid sedan och fick inte automatiskt känslan av ett övermoget vin. Moget, ja, men inte over the top. Jag är lite osäker på om man genomför malolaktisk jäsning på Special Club (man gör det tydligen inte på sin Carpe Diem), och jag undrar om det kan vara det som ställer till det...?

Det var en i alla avseenden något atypisk champagne som förde tankarna till Jacques Selosse - vilket ju inte är ett dåligt betyg. Till skaldjur kan jag dock tänka mig att den inte kom till sin rätt.

Rhônarna-Andreas sa...

Hej, nej jag tyckte inte att Grongnet var "över och förbi kullen" men min uppfattning är att den var uppe på kullen. Sen om kullen är en topp eller en platå vet jag inte. Jag kommer dock inte köpa någon mer flaska då jag tyckte att användningsområdet var lite snävt och det finns ju en del annat kul att välja på när vi handlar med dessa pengar. Mvh Andreas