söndag 19 april 2009

2005 SondraiaKvällens sipparvin, Sondraia, kommer från producenten Tenuta Poggio al Tessoro. 2005 är ingen "stekhet" årgång men druvblandningen på 65% cabernet sauvignon, 25% merlot och 10% cabernet franc är tämligen intressant. Vi är, milt uttryckt, nämligen rätt så torsk på italiensk cabbe....
Poggio al Tessoro visar sig efter lite efterforskning vara ett samarbete mellan den välkända familjen Allegrini från Verona och den amerikanska vinimportören Leonardo Lo Cascio.

Vi luftar blygsamt och sticker sen näsan i både glas och karaff. Doften är behaglig och vi andas in lite sötsura körsbär, milda ekfat, svartpeppar, marsipan, mandel och brända sockerbitar.

I gommen är vinet väl fylligt men även läskande slankt. Tanninerna är medgörliga och smaken ligger länge kvar och penslar, med viss beska, halsmandlarna på ett insmickrande sätt. Vi upplever vinet som mycket välbalanserat och alkoholen på 14,5% är integrerad på ett imponerande sätt.

Detta är ett synnerligen välgjort, modernt vin som är gott rakt igenom.
Men, det kommer ju såklart ett MEN, trots den höga charmfaktorn och insmickrandet så blir det på det hela taget för snyggt och elegant. Vi får inte den där lilla nervkittlingen som vi ofta önskar av den här typen av "supertuscans". Betyget blir därför, med viss tanke på prislappen, godkänt men inte mer.

SB no: 97668
SEK: 319:-

2 kommentarer:

Mats L sa...

Jag provade Sondraia i Munskänkarnas provning av novembersläppet. Det var min favorit, bättre än Ornellaia och lika bra som Mazzeis Siepi. Väldigt njutbart redan nu, med bra struktur och bouquet. Kan hålla med om att det inte är så profilerat och ursprungstypiskt. Men, jag vet inte om IGT Toscana och Bolgheri nu har någon egen och entydig profil ännu.

Jag har precis köpt en låda på BS av Sondraias lillebror Mediterra 2006 för ca 150 kr flaskan. Det är också riktigt bra; inte fullt så fylligt, men tillräckligt för de flesta rätter.

Rhônarna-Micke sa...

Mediterra har vi noterat men än så länge inte provat. Kanske är dags för ett smakprov?
Tack för påminnelsen :-)