måndag 13 april 2009

2005 Barbera; Pio vs Spinetta

Ännu en gång lyckas rånarna matcha kalendrar för att riva av en temaprovning. Denna gång skall Micke få bredda kunskapsträsket med riktigt bra Barberaviner. Det som bjuds är Spinetta Bionzo samt min gamle trotjänare Fides från Pio Cesare. Båda vinerna har en hel del gemensamt bla fatlagringen, men skall visa sig vara ganska så olika spelare.

Bionzo är mörk, mörk i glaset och behåller färgen ända ut i kanten. Doften bjuder på mörka bär, bränt socker och rökta charkuterier, en hel del alkoholhetta samt surkörsbär. Avslutningsvis även nymosade körsbär och grillkol.

I munnen går vinet på rejäl kraft i attacken, det är fylligt, kryddigt med tilltagen längd. Noteringarna från doften går igen även här och kompletteras med en hel del fat, kött och gummi. Ett riktigt trevligt och kraftigt vin som definitivt kan ligga ett par år ytterligare.

Samtalen under kvällen rör inte bara vin utan en del musik avhandlas; vi utser ganska snabbt Bionzo till kvällens svartrockare, om än ganska balanserad.

Fides har också en mörk färg men har en vit kant. Doften; som är stor, len, mjuk och delikat inbjudande; ger en hel del fat och pigg frukt i form av körsbär, skumbanan och palsternacka. Vi är inte alltid så förtjusta i massor av fat men detta är så snyggt gjort att alla barriärer rasar direkt.

I munnen är också Fides stor och fyllig om än med en lite slankare kropp. Vinet är otroligt ”runt” i alla smakerna och formligen klistrar sig fast i hela munnen. Noteringarna från doften går igen även här med lite barrskog samt betoning på körsbär.

Ord som läskande, pigg frukt, alert och integrerade fat fullständigt haglar genom luften och omdömena går inte att ta miste på. Detta är riktigt gott. Tyvärr var det sista flaskan som rök men jag har aldrig haft för avsikt att lagra -05:an då det har varit tillgänglig från start.

Även detta vin får en musikstämpel och det blir kvällens gladpop alternativt hippie!

Vilket vin vi tyckte var bäst är ju inte så svårt att gissa. Seger för Pio. Men Bionzo kommer nog igen om ett par år och då har iaf inte vi några Fides kvar för en rematch…

2005 Bionzo; Spinetta
Art.nr: N/A
SEK: 315:-

2005 Fides; Pio Cesare
Art.nr: N/A
SEK: 250:-

Inga kommentarer: