tisdag 2 december 2014

Krug Grand Cuvée



Efter ett mycket långt uppehåll med bloggen så är det äntligen dags att smälla igång med pompa och ståt. Först ut är Grand Cuvée från det välrenommerade huset Krug. Vi kom första gången i kontakt med buteljen på den välsorterade Champagnebaren Balthazar under en mycket trevlig weekend i Köpenhamn. Baren är välbesökt med ett bra utbud, vi var dock inte helt imponerade av servicen men med det trevliga sällskapet så glömdes det snabbt bort.




Huset Krug har det skrivits spaltmeter om och jag saxar lite ur den litteratur jag har hemma skriven av Richard Juhlin.

Johann-Joseph Krug från Mainz lade grunden 1843 efter att ha lärt sig champagnemakeri hos Jacquesson. Hantverket följer vissa principer och den korta versionen är att vinerna jäser byvis på 205 liters välåldrade franska fat, klarning sker genom omdragning mellan faten. Vidare sker knappt någon filtrering samt ingen malolaktisk jäsning. Degorgering görs tidigast efter sex år och reservvinerna ligger på svenska stålfat. Inget enkelt/billigt vin tillverkas och inga vintage släpps vid svaga år. Allt för att leva upp till den höga kvaliteten och vidmakthålla sin ställning som en av de bästa producenterna. Ägare är lyxkonglomeratet LVMH.

Krugs hemsida är informativ men vi lade mest tid vid den app som går att tanka ned till mobilen. Där kan man trycka in den ID-kod som beroende på årgång finns lite olika placerad på flaskan.  Vårt exemplar knappas in och vi får fram ”Story of Your Bottle” från deras Chef de Caves:
Korken trycktes ned våren 2013 och innehållet kommer från 142 viner som spänner från 1990 till 2006 med ursprung i byarna Mesnil-sur-Oger, Avize och Villers Marmery. Druvsammansättningen är 44% Pinot Noir, 35% Chardonnay samt 21% Meunier. Vi rekommenderas att servera vinet vid en temperatur på 9-12 grader i deras egna kristallglas för bästa behållning, vilket vi dagen till ära också gör. Passande mat i olika former samt ett par musikstycken presenteras också. Det senare låter vi dock passera.



Efter en mycket lång inledande ritual med diverse vridande och vändande i både litteratur och appar så ploppar vi så äntligen upp.

Färg
Färgen på vinet är ljusgul med en mysig gyllene touch. Bubblorna är av skolboksexempel; bra mousse och vi bjuds på fina gardiner i glaset.

Doft
På nosen bjuds vi initialt på en härlig fräschör av gröna och röda äpplen, fin brödighet, lite jäst, kastanj samt från godispåsen både smörkola och nougat. Det hela följs upp och kompletteras av en subtil doft av krutrök. Efterhand så mjuknar paletten och vrider sig mot lite mörkare toner av knäck och nötter, även jästen tar ett steg fram.

Smak
I munnen bjuds vi på ett friskt och fräscht vin med stor fyllighet, de höga syrorna uppvisar en fantastisk balans, och avklingar långsamt i en eftersmak som nästan aldrig tar slut. Moussen är ljuvlig och smakpaletten bjuder på citrus, grape och apelsin, fina lager av kola, knäck och nougat samt brioche. Frukten kompletteras med både röda och gröna äpplen.

Detta är en mycket elegant och sofistikerad Champagne i den högre skolan med en härlig busighet som verkligen tilltalar. Vi lär få anledning att återkomma till huset Krug, närmast i en äldre tappning som plockades upp i en av vinbutikkerna i Köpenhamn.

Så hur står sig vinet mot sina konkurrenter? Man får ju för de här pengarna vintageflaskor av bra årgångar som bjuder på kompetent motstånd. Vi vill påstå att denna cuvée är svårslagen och rapporter kommer bland annat på vintage Perrier-Jouët Belle Epoque samt Dom Pérignon.

Art.nr:  7494
Pris: 1 485 SEK

Inga kommentarer: