onsdag 27 augusti 2008

2002 Domaine du Vieux Lazaret Blanc, Chateauneuf du Pape

Eftersom CdP är mitt favoritområde så måste jag ju lite då och då plocka fram lite godsaker för att stilla mina "cravings". Ikväll bjuder vi på vitt Lazaret av den mycket knepiga årgången 2002. Det är ju bara 1 flaska av 10 i pape som är vit så lite lyxigt känns det att ploppa lite udda druvor som grenache blanc, rousanne, clairette och bourboulenc. Jag har testat lite -02 pape tidigare utan att någon större lycka har infunnit sig så förväntningarna är ju lite sisådär.

Korken som är lite väl spröd ser inte alltför "soakig" ut och den doftar helt ok. Färgen på vinet är delikat gyllengul.

Vi häller upp vinet i glasen och snurrar, stora fina tårar lägger sig längs sidorna. Doften ger en mycket behaglig Alsace Pinot-Gris upplevelse med en hel del blommighet. Söta toner ger honungsmelon, mogen persika, nyriven mandel och nässlor.

I munnen är vinet torrt, fylligt med en påtaglig fruktighet. Lång eftersmak med bra syra. Det finns en oljig munkänsla med en lite bitter avslutning. Smaklökarna kalibrerar sig på röda äpplen, saltlakrits, mineral och grape. Detta är fantastiskt gott, inget spår av usel årgång här inte.

Middagen bjuder stekta Hoki-filéer med dillkokt potatis och hollandaisesås. Tillsammans med anrättningen så börjar vinet sjunga på alla åtta cylindrar och vi är uppe i omloppsbana!

Efter middagen avslutar vi med rumstempererad Chevré och vinet bjuder på motorsång även här med lite kompressor-effekt på mittparti, eftersmak och framförallt saltlakritsen.

Summeringen är ett fantastiskt vin från en usel årgång, ni vet det där med inga regler utan undantag, vinet är helt underbart. Tyvärr är det sista flaskan men "pape-kylen" döljer fler vita från större prestigehus så det blir nog fler lyckliga kvällar framöver. Det är vid dessa tillfällen som man får utdelning för det stora lagringstålamodet!

Art.nr: 83891 OBS: Artikelnummret är för årgång 2007 och inte den provade årgången.

SEK: 182:-

tisdag 26 augusti 2008

2005 Abellars

Spanska viner är sällan förekommande på bloggen men när det vankas Priorat är vi inte sena att hänga på. -04:an vi provade i maj var mycket givande och det skall bli spännande att följa upp hur 2005 presterar.

Vinet har en mycket tät blåröd färg. Redan vid den första sniffen är vinet kraftfullt. Det uppvisar mörk frukt, rostade fat, lite stickigt klister samt toner av honung, mandel och gummi.

I munnen är vinet fylligt och kraftigt med bra strävhet och avslutar med en liten bitterhet. De rostade faten går igen även här tillsammans med sötlakrits, körsbär och plommon. Vinet tar upp bra med plats i munnen och efterlämnar den härliga strävheten i gommen. Detta är gott!

Efter luftning så tuffar vinet till sig ytterligare och sista glaset bjuder på en hel del fällning.

Priorat visar ytterligare en gång upp sina vinkunskaper och vi faller för detta direkt! Att vinet i denna årgång dessutom är billigare än den förra gör ju ingen ledsen heller. Det finns dessutom flaskor kvar att köpa!

Art.nr: 99032
SEK: 172:-

lördag 23 augusti 2008

2004 Vino Nobile di Montepulciano "Villa S Anna"

Föräldrarnas sommarsemester i Toscana resulterade bland annat i en "Vino Nobile di Montepulciano" från "Villa S Anna". Druvblandningen är enligt producentens hemsida: "Prugnolo Gentile (Montepulcianos benämning för Sangiovese) 80%, Mammolo and Canaiolo 10%, other complementary grapes 10%". Vi är noviser vad gäller Vino Nobile och är fyllda av förväntan....

Vi noterar snabbt att doften avviker från våra ordinarie sangiovese referenser; Här finns gott om björnbärsmarmelad och hallon men även en rejäl skopa trä (ska vi gissa på ek?).

Vinet känns väl slankt till en början men efter ett par timmars luftning blir det mer "stuns" i det hela. Körsbär, björnbär, torkad frukt, hallonbåtar och lite brända toner tillsammans med bra tanniner ger ett rejält plus i jämförelse de mer "eleganta" Chianti-vinerna som vi är vana att inmundiga. Vi föredrar helt klart den här typen av kreation.

Vidare analyser framåt kvällskvisten bringar fram assosciationer till svarta vinbär, grillkol och milt fläckborttagningsmedel.

Det här är bra grejer och vill vi ha påfyllning så finns vinet faktiskt i SB's beställningssortiment.

SB no: 72443
SEK: 245:-

onsdag 20 augusti 2008

2000 Masi Campofiorin Ripasso

Onsdagsmiddagen bjuder på färsk tortellini fylld med karl-johansvamp samt en sås med riktigt mycket Gorgonzola. Vad kan vi tänka oss att dricka till det? En italienare för en 100 spänn är alltid ok. Men varför springa och köpa en ny när man kan gräva djupt i förråden och uppbringa en -00 istället?!

Vi låter dammet sitta kvar för en härligt rustik känsla och angriper med försiktighet korken. Vinet har blött halva korkhöjden men det lämnar ju så klart hälftenkvar; puh!

Färgen på vinet är brunröd med lite purpur. Påminner lite om halv-koagulerat blod, dock med ett större ljusgenomsläpp.

Doften är klart mogen med ett ganska tydligt starkvinsinslag som närmast påminner om madeira. Mjuka dofter av mörka bär är närvarande samt en svag örtighet men…är det lite kork också…lite osäker.

I munnen är vinet medelfylligt med närvaro av den i doften identifierade madeiran. Smakupplevelsen är bara måttligt lång med en i sammanhanget okej strävhet. Avslutet är lite för kort och lätt tycker jag men uppvisar lite peppar, fat och mörka bär.
Efter luftning så är starkvinstonerna ganska slående och det smyger även in en smak av gamla fat. Ungefär som om man skulle suga lite på en utskuren träbit ur en gammal vintunna. Är det korkdoften som spökar eller är det som det gamla ordstävet ”den som söker han finner” ? Kork i detta sammanhanget eller?

Till maten lever vinet upp lite bättre och vinner lite fyllighet i mittpartiet som är välkommet. Ett litet sting av cayenne vill även vara med. En viss kärnbitterhet är också närvarande.

Sammanfattningsvis så kan jag konstatera att flaskan var ok även om den inte skulle ha legat längre än så här. Det är inget superspännande vin, men det var det inte från början heller.

Behållningen i denna upplevelse är dock större än om jag hade gått ut och köpt en ny likadan flaska av senaste årsmodellen.

Druvblandning är Corvina 60%, rondinella 25%, molinara 10%, rossignola 5%

Art.nr: N/A
SEK: 99kr vid inköp år, kanske 2003?

2005 Crozes-Hermitage Les Launes


Vi dricker i kväll årslagrad Les Launes årgång -05 att jämföra med -06:an som vi har färskt i minnet (dock ej utlagd på bloggen).

Ur karaffen noterar vi direkt att 06:ans ungdruva med sina parfymerade toner lyser med sin frånvaro och vi hittar i stället mer mogna inslag av hallon, kryddor och multna löv.

I gommen möts vi av ovanstående doftinslag samt en sträv, lite besk eftersmak (ungefär som att knapra på en grön banan). Inte på något sätt tunt i mitten och med en hyfsad längd men väldigt anonymt i sin helhet. Vi konstaterar att årgång 05 har slutit sig och äntrat den berömda tunneln. Intressant! Något tidigare än vi befarade.....

Vi öppnar nästa flaska under 2009 för att se om några förändringar har skett. Under tiden dricker vi med nöje årgång 06 som är helt lysande.

söndag 17 augusti 2008

2004 Château La Nerthe, Chateaunef-du-Pape

Efter provningar av både Frankofilen och Finare Vinare så vart det en debatt om hur bra detta vin egentligen är. Detta väckte förstås undertecknads nyfikenhet och vi köper raskt ett par flaskor till för provning.

Vi häller upp vinet på karaff och låter det lufta ordentligt. Färgen är ljusröd. Näsan finner jordgubbar, lagerblad, vanilj och körsbär. En antydan om alkohol är närvarande men också peppar och lakrits. Vi tycker dock inte att vinet ändå är särskilt öppet, det är snarare lite hemlighetsfullt.

I munnen är vinet initialt mjukt för att sedan rampa upp strävheten och därefter kommer en lång eftersmak med en mjuk avslutning. Vi hittar fat, kryddor, peppar, mörka bär och körsbär.
Efter ca 1h så finner vi lite bränt socker i karaffen och efter ytterligare luftning plommon och björnbär i smaken.

Vinet testas tillsammans med nygrillad hästbiff, potatis gratäng och en klick tryffel-bearnais. Vinet passar ypperligt till denna anrättning. Efter maten blir det lite Manchego som också funkar bra.

Sammanfattningsvis så tycker vi att vinet är mycket elegant om än inte särskilt muskulöst, snarare ett vin för finrummet. Jag tror att lite lagring kan få det att öppna upp lite mer i doften och trimma till smakerna något, men det får klart godkänt redan idag.

Efter ca 2h luftning så smyger det in lite multna löv och skog som får tankarna att gå till en mjuk Nebbiolo.

För att spetsa omdömena/smaklökarna lite så öppnar vi även en flaska 2003 Saint-Benoit Grand Garde. Detta är helt klart annorlunda, om La Nerthe uppfattades som lite sluten så är det närmast korsdrag i Benoit.

Finare Vinare uttryckte att La Nerthe var sexig och det är vi med på, Benoit är i dessa termer snarare vulgär med sina portvinstoner.

Kvällen avslutas med slutsatsen att La Nerthe är ett godare vin än Benoit men det är ju också 110kr dyrare…

Art.nr: 98291
SEK: 279:-

tisdag 12 augusti 2008

2004 Villa Fidelia Rosso


Kvällens vin hämtar vi från bröderna Sportoletti i Umbrien. En blandning av merlot, cabernet sauvignon och cabernet franc. Det är för oss ett oprövat kort men intresse väcktes iom senaste nyhetssläppet då Parker har delat ut hela 94 poäng.

Viss fällning noterar vi vid karafferingen och näsan snappar upp fina dofter av björnbär och hallon.

Efter ett par timmars luftning är det mer rostade toner som kommer fram och de är även väldigt framträdande i smaken. Det är ett mäktigt vin!
Vi hittar mocka, tobak, peppar, lagerblad och en touch av enbär. Det stramar skönt i kinderna och den generösa alkoholen (15%) gör sig rejält påmind i den långa, behagliga eftersmaken.

Javisst ska detta lagras, men till en köttbit eller varför inte lite parmesan så är upplevelsen total redan nu. Vi är helnöjda!

Vi planerar att låta resterande flaskor ligga några år innan vi smakar igen. But you never know, time will tell....

SB no: 98753
SEK: 245:-

söndag 3 augusti 2008

2004 Barbaresco Basarin

I Augustisläppet dök det upp ett antal potenta italienare som vi själklart måste ge oss på. Först ut är en Barbaresco Basarin från Giacosa Fratelli. Gården är från 1895 och är inne på familjens fjärde generation. Det finns kultur bakom detta.

Vi karaffrerar vinet och serverar i glasen. Färgen är klassisk ljus med tegel.

Doften ger inledningsvis läder och smörkola. Den följer sedan upp med multna löv och gammal stubbe och avslutar med lite svamp. Detta doftar väldigt gott.

I munnen är vinet ubersträvt med omogna rödavinbär, fullständigt otillgängligt. Vinet fullkomligt skriker efter lagring och den skall absolut ha ett antal år innan den korkas upp. Men med tanke på de härliga dofterna och alla tanniner så kommer nog detta vin att blomma ut till något mycket bra med tiden.

Köp och lagra!

Art.nr: 97277
SEK: 226:-

2006 Mad fish Pinot Noir

Jaha så var det då dags att ge sig på ett vin på druvan Pinot Noir. Detta händer inte ofta i Rhonar-duon; men nu är det dags. Och ja, jag vet att skall druvan testas så borde det väl ha kostat lite mer, och ja, det kanske borde ha kommit från Bourgogne men nu blir det såhär.

Färgen i glaset är ljusröd burgundy, vilket var väntat.

Doften ger jordgubbar, hallon och faktiskt inte så jättemycket mer. Frukten ger klara associationer till den på försommaren provade Bosquet 2005.

Smaken är mindre fyllig med klar kryddighet i mitten. Medellång eftersmak med en liten rökighet. Jordgubbarna går igen även här.

Så hur skall jag summera detta; ja dofterna ger mersmak och smaken ger mindre smak ?! Nej allvarligt så är vinet gott om än lite tunt för mig.

Vinet kommer från tillverkaren Howard Park Wines som har sitt säte i Western Australia.

Art.nr: 96293
SEK: 116:-

2007 Riesling Federspiel 1000-Eimer-Berg, Domäne Wachau

Vi följer upp med ytterligare ett Rieslingvin från augustinyheterna. Även detta kommer från Österrike.

Färgen går även i detta vin i ljust gulgrönt. Doften är frisk och fräsch med grönt äpple och citrus.

Smaken är medelfyllig med bra syra, vi hittar krusbär och piggelin och vinet har efter lite luftning en lite oljig munkänsla. Spritsigheten lyser dock med sin frånvaro vilket jag saknar lite då det ger en liten fräsch touch.

Även detta vin går in under hundralappen och det är mycket vin för pengarna. Dock föredrar jag Loimer Riesling framför detta.

Art.nr: 99594
SEK: 98:-

2007 Loimer Riesling


Vi inleder fredagens grillmiddag med ett Rieslingvin från österrike. Vinet kom med augustinyheterna och är mao högaktuellt.

Färgen är ljusgul med gröna drag. Ur glasets mynning kommer ett fräscht intryck med ananas, persika, lite nyskalad rabarber och fläder.

Smaken är även den fräsch och livlig med trevlig syra. Ananasen går igen även här men vi hittar också nässlor och mineral. Vinet är ganska så spritsigt vilket känns passande på balkongen i kvällsvärmen.

Detta vin uppskattades av samtliga och måste klassas som klart prisvärt.

Art.nr: 99618
SEK: 99:-

lördag 2 augusti 2008

2006 Crozes Hermitage Le Rouvre


Ur augustisläppet norpar vi bland annat en Crozes Hermitage från Yann Chave. Svenska folket har tilldelats "hela" 480 flaskor så det är bara att bege sig till Regeringsgatan kvickt som tusan.

Flaskhalsen avslöjar nada men efter en timme i karaff slås vi av en fin doft av fräscha björnbär. Till skillnad från de flesta CH's så lyser både parfym och viol med sin frånvaro.

Vi är överens med SB's smakintryck vad gäller björnbär, lagerblad och peppar. Strävt/stramt, knutet, packat med frukt som inte vill ge med sig ännu. Intressant lagringsprojekt på ett par års sikt.

Efter ytterligare någon timme hittar vi rostade fat i både doft och smak. Vi drar lite paralleller med sydafrikanska bordeauxblends men vi är såklart helt ute och cyklar......Inte kan väl Rhonsk syrah och cabernet från Stellenbosch ha något gemensamt? Hmm, därom tviste de lärde......

2006 Crozes Hermitage Le Rouvre bjuder på en helt annan stil än de mer tillgängliga och lättgillade CH's från Guigal och Delas. Vi är en erfarenhet rikare och åker till Regeringsgatan på måndag morgon (ja, semestern började i fredags) och handlar fler.

SB no:
96240
SEK: 198:-